Фрагментирал парламент,  в който първата политическа сила се е самоизолирала, а втората е изолирана, трябва да излъчи новото правителство. От дни се чертаят всякакви математически модели, които трябва да съберат 121 гласа на база имагинерна политическа основа и идеология, за да бъде оправдана  някаква коалиция.  Колкото повече обаче се чертаят сценарии, толкова повече ребусът се заплита, а политическите партии се отдалечават една от друга.

Страстите след първия неуспешен проектокабинет на Слави и „Има такъв народ” отминаха, а всички политически партии заговориха за едно – трябва да има правителство, излъчено от 46-ото Народно събрание.   Започнаха да валят хипотези от „екзотични” до на пръв поглед невъзможни. По всичко обаче личи, че ако има правителство в този парламент,  то няма да бъде избрано със 121 гласа.

Какви са вариантите?

„Има такъв народ”

Идеолозите на партията на Слави Тошко Йорданов и Филип Станев заявиха, че ИТН ще предложи отново самостоятелен кабинет с друг министър-председател и различен състав. Почти сигурно е, че реакциите към него, ще бъдат идентични с проекта „Николай Василев”.  Този път обаче Трифонов не може да си позволи той да бъде оттеглен и ще трябва да бъде вкаран за гласуване в Министерския съвет. Все още има възможност той да бъде договорен с другите т.нар. партии на протеста – „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”. Дори и трите формации да се договорят, то те събират 112 депутата, което е с 9 по-малко от заветното число 121.

Въпреки това с тези 112 депутата правителството може да мине, ако започне заигравката с кворума. Според Конституцията гласуването на кабинет минава с обикновено мнозинство при осигуряването на минимум 121 депутата кворум. С други думи, ако при гласуването в пленарна зала има регистрирани 223 депутата или по-малко, то правителството ще бъде избрано.

Въпросът е как кворумът ще бъде осигурен на по-малка численост, като със сигурност това включва договорка с някоя от партиите на статуквото, която да изтегли част от своите депутати.  

Другият вариант е ИТН да предложи самостоятелен кабинет с мотива -  „гласувайте го, ако искате –този кабинет не е на малцинството, не е на мнозинството, а на българските граждани ”. Успехът на подобно начинание вече е слабо вероятен, тъй като останалите партии заявиха, че този път Слави няма безрезервна подкрепа.

ГЕРБ

Ако ИТН не успее да излъчи кабинет на ход ще са от ГЕРБ, които ще получат проучвателния мандат. Бойко Борисов заяви, че ще върне  мандата и няма да подкрепи правителството на Слави Трифонов. Ролята на ГЕРБ в новия парламент, колкото и да продължи той, е да бъдат в опозиция. Все пак съществува вариант ГЕРБ да подкрепят правителство, което да стъпи на експертна база, но шансовете за това не са особено големи към днешна дата.

Третият мандат

Ако се стигне до завъртане на рулетката до третата политическа сила, то вариантите изглеждат два – президентът да връчи мандата на БСП или „Демократична България”. Вероятността за това е 50:50, като първите седмици на парламента може да окажат решаваща роля за това къде да отиде той.

Ако мандатът отиде при социалистите то определената като „екзотична” идея за това служебното правителство да стане редовно,  може да бъде вкарана в пленарна зала. За това БСП трябва да излъчи кандидат-премиер в лицето на Стефан Янев, който да предложи състава на Министерския съвет на парламента. Твърде е възможно в самото предложение да има леки промени в състава на кабинета. Говори се и за друг министър-председател, който е част от служебното правителство.

При този вариант гласовете на БСП и ИСМВ са 49, като се стига до големия въпрос – дали Демократична България би подкрепила правителство с мандата на социалистите.  Ако все пак се намери „вратичка” от ДБ, то общият бой депутати ще станат 83, което пак не е достатъчно.  Математически и с депутатите на ДПС крайният резултат пак е 112. С други думи – отново ако влезе за гласуване в пленарна зала – от значение ще е кворумът.

При мандат на „Демократична България” то десницата ще се опита да направи това, което към момента ИТН отказват да строят – трите протестни партии да седнат и да направят класическа коалиция.  Крайният резултат обаче отново ще е 112, а хората на Слави вече се дистанцираха от подобен вариант.

Последните дни вървят всякакви математически модели между партиите, но броят на депутатите сам по себе си е толкова важен, колкото и присъстващите в залата по време на гласуванията.

Всяко правителство, което обаче не притежава подкрепата на поне 121 депутати, е обречено да не изкара пълния си мандат, а по време на работата си да прави непрестанни компромиси.

Първата „Мисия 121” се провали, а съставянето на правителство изглежда в момента по-трудно от изпращане на българи в космоса.  По-голям проблем обаче може да се окаже не съставът на мисията, а кой ще бъде ракетоносителят, който ще трябва да изкара кабинета в политическата орбита на България.