„Здравко Димитров не участва в задкулисни договорки”, заяви кметът след днешната сесия на Общинския съвет. Макар заседанието да не предполагаше драматични сцени, то от началото до края бе изпълнено  с такива.

Първото искания на днешната сесия бе от Евелин Парасков от Съюз за Пловдив, който настоя предложението по бюджета да бъде разбито на точки, явно за да може да се подкрепят част от предложенията, а други – не. В основната на всичко стоеше предложението за отпускането на 1,375 млн. лева за покриване на разходите за фондация Пловдив 2019.

Предложението в началото бе бламирано от общинските съветници, въпреки че то събра част от гласовете на Демократична България.При нужни 26 гласа „за”, то събра едва 24 и даването на повече пари за фондацията не мина. Двете групи, които обичайно осигуряваха комфорт при гласуването на предложенията на кмета и администрацията -  „Съюз за Пловдив” и „Кауза Пловдив” този път се въздържаха. Това се случи и при предложението за вдигането на 350 000 лева за  външни експерти и софтуер.

 Десетимата съветници сториха това и при елегантното внасяне на парите за „Пловдив 2019” от Илия Кирчев в следващото предложение, касаещо фондацията. При първия път предложението не мина, тъй като събра 25 гласа, но със златния пръст на човека на НФСБ в Пловдив Костадин Гаров парите бяха разпределени.

Очевиден бе сговорът между „Съюз за Пловдив” и „Кауза Пловдив” да бламират кметското предложение. Ако мотивът този път бяха двете нецелесъобразни предложения на администрацията, то следващият път ще е друго.

Това, което „издаде” съветниците преди всичко от групата на Дани Каназрева, не бе начинът им на гласуване, а поведението, което демонстрираха. То е диаметрално различно от началото на мандата. Само преди няколко месеца единствената група, която защитаваше пламенно предложенията на кмета Здравко Димитров бе именно „Съюз за Пловдив” . Евелин Парасков и Владимир Кисьов единствени от общинските съветници аргументираха предложения като тегленето на заем, разпределение на бюджета и други основни решения на администрацията. Днес поведението на Парасков много повече приличаше на това от предишния мандат – той търсеше нередности и критикуваше решения.

Очевидно спорът между Здравко Димитров и Дани Каназирева вече е прераснал в нов етап, който е открита конфронтация.  От друга страна стоят хората на Георги Титюков в Общинския съвет. Те рядко влизат в открити престрелки, но винаги с гласуванията си пращат сигнали към властта. Днес той бе, че коалиционните отношения не вървят.

От друга страна мнозинството от съветниците на ГЕРБ, които в началото трудно даваха подкрепата по спорни предложения, днес гласуваха всичко безусловно. Математически обаче сметките не излизат. Днес Демократична България и Костадин Гаров спасиха част от деня, но другата седмица вероятно няма да ги има гласовете им.

Дори условно да приемем, че всички 17 съветници от ГЕРБ са твърдо зад Зико( което е твърде пресилено, да не кажем невъзможно), то трябват минимум още 10 общинаря за крехко обикновено мнозинство и 15 за пълно.   Ако „Кауза Пловдив” и „Съюз за Пловдив” минат в опозиция, то ще означава, че кметът ще загуби мнозинството си в Общинския съвет.  Зико много добре помни времената, когато той бе районен кмет на „Западен” и бе оставен без бюджет от новото мнозинство  ВМРО–НИЕ – БСП. На практика без подкрепата в Общинския съвет кметът не може да реализира нито една политика или проект, а това е опасно за града и неговото развитие.

„В началото още казах – в задкулисни действия, аз не влизам. Всеки може да се види кой, как е гласувал. Нищо не са искали от мен. Драми няма – всеки е избран да гласува своята политика, някой път предизвикват смях  техни съждения....Те имат нужда от медии – това е тяхното време . Едните работят, други само говорят”, каза кметът след днешната сесия.

Противоречията между политическите групи и градската управа обаче днес не бяха изкарани на масата, а очевидно проблемите са зад кулисите. Вариантите са два – или се дърпат кулисите и се показват точните неща, или ще очакваме засечки не само на спорните предложения, а и на безспорно важните за Пловдив.