Истински шедьовър! Така описват всички филмови критици новата оригинална продукция на HBO, която разказва за трагичните събития в Чернобил през април 1986 година.  Удивителният мини сериал на сценариста Крейг Мейцин и режисьора Йохан Ренк успява да даде ново измерение в  пресъздаването на една от най-големите трагедии на XX век.

Сериалът, който е от 5 части, не просто разказва трагичните човешки истории на хората от град Припят и милионите , които е засегнала Чернобилската авария. Той успява да те пренесе по удивителен начин в  средата на 80-те години в Съветския съюз.

Всеки един детайл е изпипан брилянтно – дрехи, помещения, коли и всяко нещо от бита на хората, живеещи тогава. Това съчетано с невероятната актьорска игра и неповторимата атмосфера, те кара да изгледаш всяка една серия от началото до края на един дъх. Работата на операторския екип успява да създаде усещането, че това, което се случва пред очите ти е абсолютно действително.   Самият сюжет се придържа плътно към историческите факти и хронологията на събитията, както и отношението на властите след избухването на аварията, политическите интриги, отношенията между хората и жертвата на героиите, които са предотвратили още по-тежки последици от аварията. 

Филмът е заснет в столицата на Литва – Вилнюс, като единственото нещо, което те кара да се усъмниш, че кадрите не са нещо действително е английският език на продукцията.

Оценките на сериала също са бомбастични. Преди да е излязъл финалният епизод на продукцията, той вече има 9,7 оценка в IMDB. Това е повече от двата най-високооценени сериали за всички времена "Breaking bad" и "Game of Thrones".  

Продукцията е брилянтна и заслужава всяка една минута гледане . Сериалът обаче не е за развлечение – ако седнете да го гледате, бъдете готови да преживеете ужаса от Чернобил.