„Аз съм БСП” – това беше слоганът на социалистите през 2016 година, когато събираха хилядите си активисти на Бузлуджа. Тогава Корнелия Нинова и Сергей Станишев рамо до рамо ходиха със залепените стикери със слогана. Лидерът на ПЕС се махна от антуража на Нинова, както и почти всички изявени и ярки социалисти през последните 6 години.

Така през 2022 година „Аз съм БСП”,  може да бъде използвано под друга форма от Нинова, защото изглежда ще остане сама в партията, а покрай нея ще са един куп безлични фигури, заемащи висши партийни и държавни постове.

Изключването на Явор Божанков е поредният пример за процеса на стопяването на кадровия потенциал на социалистите. Оказва се, че хората, с които БСП трябва да „покрие” телевизионните студия са все по-малко подготвени, като дори не могат да се справят с повтарянето на заучени фрази на елементарни въпроси.

Примерът е от днес, когато червената депутатка Вяра Емилова се озова в студиото на Нова Нюз. Сравнително неопитната социалистка толкова се оплете в отговорите си,  че на моменти изглеждаше шизофренично.  Това е може би първият случай, в който водеща по телевизия задава един и същи въпрос поне 5 пъти с надеждата да разбере какво иска да каже събеседникът му.

Въпросите бяха два с няколко нюанса – „Защо няма да подкрепи БСП кабинета, предложен от проф. Габровски ?” и „Може ли БСП да участва в кабинет с ГЕРБ при третия мандат?”.

„Респект към личността на проф. Габровски, но ние няма да го подкрепим, защото зад него прозира идеологията на ГЕРБ. Ние бяхме с тях за хартиената бюлетина, но имаме разминаване в други позиции – оръжието за Украйна, например”, каза Емилова.

Водещата напомни, че вторият мандат е на ПП, като БСП вече имат решение да преговорят с тях за кабинет, но имат и тук разминаваме отново с позицията за оръжието за Украйна.

„Ние имаме добри отношения с ПП по социалната политика”, почна да разсъждава депутатката, прескачайки момента с оръжието за Украйна.

В крайна сметка тя започна да повтаря любимия отговор на Нинова, когато има въпрос, на който не иска директен отговор.

„Имаме решение на Националния съвет на БСП да не подкрепим кабинет с мандат на ГЕРБ – СДС. Ние сме длъжни да го изпълняваме. Няма как да бъдем в коалиция с ГЕРБ, срещу който модел се борим, каза Емилова.  На въпроса за третия мандат отново Емилова каза няколко различни версии за евентуалното поведение на БСП.

„ Ако бъде връчен на БСП, ние ще предложим правителство. Ще сме на масата на преговор с всички и ще водим разговори за политики”, заяви депутатката.  Попитана дали могат да се окажат в една коалиция с ГЕРБ, ако третият мандат отиде в друга партия.  Първоначално Емилова заяви:

„Не мога да кажа. Нека дойде Коледа, нека мине Коледа – не мога да кажа, много зависи. Има и други политически сили. Дайте малко време”.

Явно осъзнавайки какво е казала, тя отново започна да повтаря любимата фраза на Нинова.

„Няма как да сме с ГЕРБ в коалиция, но трябва и решение на Националния съвет, което ние сме длъжни да изпълняваме”, обърка се още повече депутатката

Така изникна въпросът: дали тя не може каже, няма как да е с ГЕРБ, или се чака решение на Националния съвет? Всъщност за всички е ясно,  че отговорът зависи единствено от Корнелия Нинова.  Когато вземе решението ще го изпрати през своя гумен печат- Националния съвет и оттам депутатите просто ще натиснат копчето. Така хем решението е еднолично, хем се размива колективната безотговорност на „висшия” орган на социалистите.

Макар от интервюто на Вяра Емилова да не се разбра нищо от намеренията на БСП, то те прозират от поведението на социалистите вкупом.

Нищо чудно БСП да (не) управлява с ГЕРБ, така както Нинова като министър (не)изнасяше оръжия за Украйна. Въпреки че всички показваха, че българско оръжие се използва от украинската армия, Нинова гордо показваше документи, че директно не е даден и един патрон… директно.

Интервюто на Вяра Емилова пред Нова Нюз: