Бойко Борисов и Кирил Петков ще влязат отново в директен сблъсък в Пловдив на предстоящия вот на 2  октомври.  Лидерите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната” почти сигурно отново ще бъдат водачи на листите на последните парламентарни избори под тепетата.

За пореден път т.нар. лидерска битка в 16 МИР ще остави  листите на партиите с шанс за парламента без местни  ръководители . От БСП  вече обявиха, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Макар местните социалисти да си избраха нов лидер в лицето на Иван Петков  - Бебето, явно от „Позитано” 20 са решили, че той не е подходящ да застане на първо място. Новият председател на ГС на Пловдив ще  бъде втори, като ще чака Вигенин да влезе пак като депутат от Ямбол, за да има банка и в новия парламент.

Местният лидер на ПП Росен Костурков почти сигурно отново ще е водач в Пловдив област. В 16 МИР единственият депутат от „Продължаваме промяната”, който  показа някаква активност бе  Николай Ангов, като се очаква той пак да е в челото.

В ГЕРБ  Радомир Чолаков и Стефан Шилев ще запазят избираемите си места. Въпросителна стои пред местния лидер Иван Тотев дали ще се кандидатира за нов мандат. Ако той реши да бъде част от 48-ото Народно събрание, то със сигурност ще бъде на второ място.

По традиция се очаква Тошко Йорданов от ИТН да оглави кандидатите за депутати от двата пловдивски района. Още повече, че местната организация се тресе от скандали, като редица от местните  ръководители напуснаха партията.

Танер  Али от Търговище най-вероятно отново ще бъде първи в листата на ДПС, както на предходните два вота. На този през лятото Движението  получи мандат, но след това гласовете им не стигнаха за депутат от Пловдив.

Най-сложно отново се очертава да бъде в „Демократична България”.  Христо Иванов  три път бе водач на листите на дясното обединение.  Той влезе два пъти през София, но третият път не спечели мандат от Велико Търново. Поради това единственият му шанс за парламента бе през 16 МИР.  По всяка вероятност той отново ще бъде водач на  листата, но  шансове за това има и Йордан Иванов , който преди седмица сдаде поста на Областен  управител. Разговорите в коалицията за разпределянето на водачите и листите винаги са драматични и до последно не се знае тяхната подредба. Все още има минимален шанс ДБ и ПП да се явят заедно на изборите, което ще промени  съществено  картината .

„Възраждане”, която изгуби пловдивското си лице – Елена Гунчева,  ще търси нов водач на листата си. Вариантите пред партията са да спусне някои от лидерите на формацията от други региони, или да заложи на местен кадър.  Таксиметровият шофьор Емил Янков, който  се води и градски лидер, бе втори на последния вот, като е възможно той да застане  начело. По-вероятно обаче е областния координатор Ангел  Георгиев да бъде пратен в 16 МИР. В 47-ото Народно събрание  той  бе  депутат от Пловдив област.

Друга патриотична организация, която се стяга да влезе в новия парламент – „Български  възход” на  Стефан  Янев, все още търси своето лице в Пловдив. При учредяването на партията за местен координатор се спрягаше проф.  Пламен Моллов, но той напусна проекта при скандала с БАБХ и „Капитан Андреево”.  Съществена промяна в самите листи на големите партии не се очакват.

В областта срещу Росен Костурков от ПП ще  застане пак Дани Каназирева от ГЕРБ.  Социалистите заложиха за водач Веска Ненчева от Карлово, която се явява неформален лидер на областните  социалисти. Тя е и сред най-близките на Корнелия Нинова. Едно от остриетата на ДПС – Рамадан Аталай ще е водач на листата в 17 МИР.