ОИК – Пловдив отхвърли жалбата на ГЕРБ за незаконна предизборна агитация в общинския дом за стари хора “Св. Василий Велики”от страна на Славчо Атанасов. Както TrafficNews писа Атанасов заедно с двама общински съветници в лицето на Румяна Толова и Константин Георгиев от „Кауза България”, проведоха среща с възрастните хора, на която от публикации в социалните мрежи, недвусмислено се вижда, че се говори за местните избори.

Славчо стартира с див популизъм кампанията си в Пловдив, не пожали и възрастните хораКандидатът на „Съединени за Пловдив” яхна протест в Кючука, отиде в общински старчески дом

След жабата от ОИК са направили проверка, като са  разговаряли с директора на учреждението Нина Христова. Според нея не се е провеждала предизборна агитация, а са се обсъждали  дългогодишните проблеми, които има домът във връзка с влошената му инфраструктура и недостатъчно добро отопление, предвид предстоящите зимни месеци.

В решението на ОИК казват, в страницата на коалицията „Съединени за Пловдив” има определени фрази, които могат да се възприемат като агитация – „надявам се пак да намеря тук подкрепата, която винаги съм имал" и предизборни обещания: "...тротоарите Ви ще бъдат оправени (…)".

Също така  комисията приема обясненията на директора на Дом за стари хора „Свети Василий, но съобразява и обстоятелството, че същата като негов директор, е в положение на служебна зависимост от представляващия коалицията Георги Титюков, който й е неин директен началник.

„Мястото на провеждане на мероприятието поражда и съмнение за злоупотреба с административен ресурс за предизборни цели, под формата на злоупотреба с институционални средства. ОИК счита че извършените от лицата действия, посочени в жалбата, осъществяват фактическия състав на предизборна агитация по смисъла на закона.

С оглед гореизложеното, извършените действия, представляват явно неглижиране и съзнателно заобикаляне на правилата за провеждане на предизборната агитация, уредени в закона.

Въпреки това, доколкото и към момента лицата Славчо Атанасов, Константин Георгиев и Румяна Толова, не притежават никакво качество в изборния процес – не са регистрирани като кандидати в ОИК-Пловдив и нарушението е извършено извън хода на предизборната кампания, с начална дата – 29 септември, то не може да бъде ангажирана административно-наказателна отговорност спрямо лицата, посочени в жалбата, предвид наличие на празнота в действащата правна регламентация”, пише в решението.

 Така поради факта, че тримата не са регистрирани като кандидати, а и кампанията не е започнала, то те не подлежат на санкции заради нарушаването на изборните правила .