Районната прокуратура в Хасково отказа да образува досъдебно производство и прекрати преписката за недопускането на финансовия министър Асен Василев да гласува на първия тур на местните избори на 29 октомври.

От извършената проверка е установено, че няма данни за извършено престъпление от общ характер, тъй като компетентните органи изцяло са спазили разпоредбите на Избирателния кодекс и указанията на ЦИК, посочват от прокуратурата.

Името на финансовия министър се оказа в забранителния списък заради незаличен настоящ адрес в Съединените щати от 2000 г.

Асен Василев се опита да получи удостоверение от община Хасково, като представи решение на ЦИК от април, че е избран за народен представител от Хасковски избирателен район. Това обаче не му помогна и той получи мотивиран отказ от община Хасково.

"Не успях да гласувам. Получих мотивиран отказ, за да ми се издаде разрешение за гласуване", каза пред журналисти на 29 октомври финансовият министър.

Той прочете и мотивите на общината в Хасково за отказа. По думите на Василев тя няма достатъчно доказателства, че последните шест месеца е бил на територията на България.

Според него казусът не е, че не може да гласува, а че общината в Хасково в продължение на шест часа се е опитала да установи дали народен представител, избран от Хасково, и министър на финансите е живял през последните 6 месеца на територията на страната.

По думите му това е присъда за града, който последните няколко мандата се управлява по безобразен начин.