„Предстои истинската съдебна битка за изборните резултати за кмет на София. Спирането на предварителното изпълнение на съдебния иск за оспорване на изборните резултати за кмет на София беше очаквано. Подобно дело обикновено продължава 2-3 месеца”, заяви Милка Христова, адвокат и бивш общински съветник.

Тя уточни, че в петък е насрочено първото заседание по делото, там ще бъде разгледан истинският спор. „Има известна промяна в Изборния кодекс, която дава две възможности, ако се докаже, че Ваня Григорова е имала повече гласове на вота”, каза Христова. Юристката обясни, че ако съдът установи сериозни технически грешки по отношение на отчитане на резултатите – тогава той ще върне преписката и документацията на ОИК, която трябва да установи кой е действащият кмет. „Всичко е въпрос на доказване, в момента сме в началото на този процес, който предстои да видим в близките седмици”, каза Христова.

Основните мотиви за оспорване на избора на Васил Терзиев са свързани с машинния вот. „Считаме, че удостоверяването на машините за гласуване е направено по отменена методика”, каза тя и допълни, че хеш кода на машините не е валидиран, не е запаметен в устройствата и е компрометиран.

Христова даде пример с четири вида нарушения при неиздаването на разписки при машинно гласуване. „Имаме 10-12 протокола за подобни нарушения. Протоколите, прието от ОИК, са над 1600. Изискали сме ги и предполагам, че цифрата от 400 сгрешени констативни протокола ще набъбне”, обясни тя.

Има огромен брой протоколи, при които има разминаване между разчетените флашпамети на машините и отчетените хартиени разписки. Има объркване и е трудно да се каже, че вотът, който е упражнен, е вярно отчетен и той е действителен. „Голяма част от протоколите в т. 8 и т.12 няма никакви числа, явно числата са нанасяни някъде другаде, има и доста редактирани протоколи”, каза тя за Нова.