„Аз съм тук, като гражданин, господине!”, изкрещя Славчо Атанасов на говорителя на ВиК – Пловдив Антон Гълъбов, докато го боде с пръст по рамото. Непристойното поведение на Атанасов дойде, след като говорителят на водното дружество заяви, че кандидатът за кмет е дошъл да си прави предизборната агитация.  Покрай Славчо Атанасов пък стояха Стефан Послийски и Владимир Кисьов – лидерите на ВМРО в Пловдив.

Кандидатът на „Съединени за Пловдив” можеше да се сърди по този начин, ако действителност бе отишъл там като гражданин. Уви, още същият ден от коалицията започнаха да изпращат прессъобщения и да качват в социалните мрежи, как едва ли не Славчо Атанасов ще реши проблема с ремонта на ул. „Петър Стоев”.

Атанасов разбира се изтъкна, че и като кмет е построил Северния обходен колектор и по думите му „нямаше никакви проблеми”. Той обаче вкарва в сериозно заблуждение хората по улицата, които не помнят сагата с проекта. 

За въпросния проект трябваха 16 години! Точно толкова отне, за да се изгради 10 км колектор и от  извън пределите на строителните линии на града. Още повече, че той бе открит през 2008 година – година след встъпването му в длъжност.

Яхването на протеста от страна на  Славчо Атанасов на жителите в Кючука, обаче се оказа само прелюдия към дивия популизъм, а и потъпкване на изборните правила от него и новите му съпартийци.

Атанасов заедно с общинските съветници от „Кауза България” Румяна Толова и Константин Георгиев, влязоха в Дом за стари хора „Свети Василий Велики“. Старческият дом е на общинска издръжка, а това е грубо нарушение на изборните правила. В тях ясно е записано,  че е забранена каквато и да е агитация в общински звена и дружества. Нещо повече, въпросният дом е под шапката на Георги Титюков. Лидерът на „Кауза България” вероятно е използвал служебното си положение, за да вкара Атанасов, Толова и Георгиев в Дома за стари хора.

В страницата им има десетки  снимки как рекордьорът по балотажи на кметски избори се прегръща с възрастните хора, които споделят за своите проблеми. Още  по-парадоксалното е, че хората са се оплаквали от условията в дома, както и състоянието на двора на учреждението – нещо, което е ангажимент именно на Георги Титюков.

Славчо обаче проявява  „разбиране” и казва:

" Не е и честно да чакате с години някой да окастри клоните край прозорците ви и да окоси тревата. Някъде в средата на следващия месец, ако още не е почистена градината, ние, кандидатите за кметове и общински съветници от "Съединени за Пловдив" ще дойдем една сутрин и да свършим тази работа. Есента е правилното време за това, нищо, че сме в предизборна кампания", казва Славчо Атанасов, цитиран от пресслужбата на коалицията. Там ясно е записано, че той има нужда от подкрепа и няколко седмици, след като стане  кмет ще оправи всичко, което зависи от него.

Естествен въпрос е и дали общинските служители от Дома за стари хора влизат отявлено в предизборната кампания, като позволяват на определени политици да провеждат своята агитация сред възрастните хора. Другата хипотеза е те да са били принудени от техния пряк ръководител, който същия ден бе обявен за кандидат кмет на район „Централен” от „Съединени за Пловдив”.

Оставяйки дори настрана нарушението на изборните правила, хората от „Съединени за Пловдив”, трябва да помислят и повече за моралния аспект на такъв тип събития, заигравайки се политически с една от най-уязвимите групи в нашето  общество.

Агитацията в Дома за стари хора не е останала незабелязана и от опонентите на „Съединени за Пловдив”. От ГЕРБ официално са пуснали жалби в Общинската избирателна комисия.  Говорителят на ОИК  Калоян Сухоруков потвърди, че има комисия, която ще разгледа жалбата и ще се произнесе в 3-дневен срок.  Сигнал има подаден и към МВР.