18 кандидат-кмета се регистрираха в Общинската избирателна комисия. Снощи изтече крайният срок, в който партиите и инициативните комитети можеха да заявят своите кандидати. Прави впечатление, че този път няма нито един независим кандидат-кмет, като всички са издигнати от политически партии.

Това се дължи и на сложната процедура,  която ограничава гражданско участие в изборите, поради което  много  сдружения и кандидати търсят формално политически партии за регистрация.

Кандидатите са с 4 повече от местните избори през 2015 и 2019 година. 

Фаворитът на тези  избори е кметът на район „Тракия”, издигнат от ГЕРБ – Костадин Димитров. Той изглежда сигурен на балотаж, като по-големият въпрос е срещу кого  ще се изправи.

Борисов от Пловдив: Костадин Димитров е кандидатът за кмет на ГЕРБ за градаДимитров изрази надежда за начало на една позитивка политическа кампания

На хартия поне двама имат шанс да се изправят срещу него. Това са  проф. Ивайло Старибратов от  ПП – ДБ, както и Славчо Атанасов от „Съединени за Пловдив”.

Кандидатът на „Възраждане” е депутатът, роден във Видин – Ангел Георгиев. От другите парламентарно представени партии кандидатите са Красимир  Асенов от ДПС, който е зам.-кмет на „Северен ”, депутатът Станислав Балабанов от ИТН, както и арх. Костадин Палазов от БСП .

Гражданското сдружение „Браво, Пловдив”, което набра изключителна популярност през  последните месеци, издига  бившият председател на Общинския съвет Савина  Петкова. Те ще се явят на вота с регистрацията на „Българска  прогресивна  линия”.

Савина Петкова е кандидатът на „Браво, Пловдив” за кмет на ПловдивНедомислици в изборните правила не позволиха на председателя на „Браво, Пловдив” Веселин Костов да е кандидат на местния вот

Тодор Чонов ще е кандидат на „Свобода”, като неофициално засега, около него гравитират хората  на Здравко Димитров.

Бившите съветници от БСП, което се обединиха в „Алтернатива за Пловдив” ще участват с „Български възход”, като кандидат е IT специалистът Яни Иванов

Журналистът Руси Чернев се кандидатира през  „Партия Консервативна България” – бившето НФСБ на  Валери Симеонов.

Журналистът Руси Чернев влиза в битката за Пловдив със силен отбор съмишленици

Двама юристи също се включват в надпреварата от коалиция „Левицата”  кандидат е Атанас Бояджиев, а от „Глас народен” Юлияна  Ангелова Рангелова – Илиева.

Вечният кандидат за кмет Николай Иванов ще се яви от „Пряка Демокрация”.

Останалите кандидати са:

Иван Калоферов – „Демократично Действие – ДЗ

Петър Петров – „Българска социалдемокрация – Евролевица”

Борис Лозанов –  „Национално движение за стабилност и възход”

Стефан Станев – МИР

Има формации, които  се явяват с кандидати за районни кметове и листа за общински  съветници, но без да издигнат номинация за градоначалник.

Предизборната кампания започва в петък на 29 септември, месец по-късно са изборите, а на 5 ноември са балотажите.

Проф. Старибратов: Пловдив има крещяща нужда от по-добро управление, гарантирам гоКоалиция ПП-ДБ регистрира кандидатите за кмет на Пловдив, районни кметове и общински съветници

7 партии издигнаха Славчо Атанасов, обеща да върне модела на управление отпреди 12 години„Съединени за Пловдив” се обяви против модела, налаган от София

Тодор Чонов се вдига за кмет на Пловдив, Зико май ще го подкрепя

38-годишен IT специалист е кандидатът за кмет на „Български възход” за Пловдив

БСП издигна арх. Костадин Палазов за кмет на Пловдив