Изборният ден приключи и резултатите от екзит половете вече дават приблизително реалистични картина как ще изглежда новият парламент.

Според социологическите данни към момента столовете в Народното събрание се разпределят по следния начин: ГЕРБ - СДС взима 66 депутатски кресла, Продължаваме промяната - 63, БСП - 37, ДПС - 27, ИТН - 24, ДБ - 23. Това са резултатите, ако формацията на Костадин Костадинов не успее да влезе в парламента, а към момента социолозите дават различни прогнози. Прогнозата е на база данните на "Маркет Линкс".

От това колко мандата действително ще вземе всеки политически субект, минал 4% бариера за вход в Народното събрание, зависи до голяма степен кой и как ще управлява България.

Най-големият въпрос, който стои пред страната след над половин година управление на „автопилот“, т.е. от служебно правителство, е ще може ли да бъде съставено легитимно правителство. И то на мнозинството, така че да може да взима решения, а не просто да бъде формиран състав на Министерски съвет и да бъдат разпределени постове.

За подобен сценарий са нужни поне 121 гласа, което означава, че всяко място е от значение.

Ако паралелното преброяване покаже близки до процентите от вота към този час, това означава, че трите протестни партии „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ нямат необходимите гласове, тъй като общият им актив е 110 депутатски кресла. За да управляват те ще трябва да приобщят един от познатите играчи – ГЕРБ, БСП или ДПС. Ако съдим по заявките на Кирил Петков, който иска леви цели с десни инструменти, вероятно изборът ще бъде БСП. Това означава, че ако се тръгне по този път, правителство може да бъде съставено само с 4+ партии. Но в политиката това е равносилно на труден консенсус.

От друга страна ГЕРБ-СДС отново нямат естествен партньор в парламента и вероятно Бойко Борисов ще бъде изправен пред същата ситуация, в която и при предходните избори – да върне мандата на президента.

Струва си обаче да се разгледа и един друг сценарий за коалиция между първите двама. Мандатите на ГЕРБ и ПП стигат за едно самостоятелно и сравнително спокойно управление, тъй като делбата на власт между двама логично е далеч по лесен вариант от мнозинство с 4 или повече партии.  Това обаче определено е сложна коалиция, която едва ли Кирил Петков и Асен Василев ще използват освен при спешна необходимост.

Ако съдим от поведението на Борисов при предходните избори, когато той предложи свои депутати на Слави Трифонов, възможно е „Продължаваме промяната“ да направи коалиция само с естествените си партньори, а Борисов да допълни липсващите столове със свои депутати.

Всички фини сметки зависят и в крайна сметка от данните при 100% обработени протоколи. Генерално обаче играчите и картината е такава, а от тук следват политическите сметки, консултации и компромиси.