Известни политолози коментираха предварителните резултати от изборите. В студиото на bTv бяха пловдивчанинът Димитър Аврамов и социалният антрополог Харалан Александров. Ето и първите техни коментари:

Димитър Аврамов: Резултатите са катастрофа за ГЕРБ

"Това е най- ниският резултат на ГЕРБ. Политическата история показва, че в момент на криза хората се сплотяват около упровлението. Много рядко управляващите не могат да спечелят избори в такъв момент. Така че, този резултат е катастрофа. Практически резултатите на Има такъв народ и Демократична България, изравнява този на ГЕРБ.  Паралелното преброяване върви. Не бих вкарвал ВМРО прибързано в парламента, преди да бъдат преброени гласовете от чужбина.

Няма да имаме парламент на лакеите. ДПС беше третия скрит крак на управлението. Провалът на ГЕРБ е по-голям от този на БСП. 

Харалан Александров : БСП е в много драматична ситуация

Ковид кризата избута на втори план промяната. Промяната се състоя на тези избори , макар и не както очакваха мнозина. Гражданите търсеха баланс межзду стабилност и промяна. 

БСП е в много драматична ситуация. Там предстоят сътресения. Да се надяваме че те ще доведат до обновление на партията без да я разцепят. Тези избори , ще бъдат лакмус за президентските избори.