Голяма част от българите днес бяха в Европа не на почивка, а на гурбет. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в коментар на изборния ден.  „Искам да поздравя всички проевропейски настроени български граждани и най-вече тези, които участваха в изборите. Искам да благодаря на всички български избиратели, които подкрепиха ДПС. Искам да поздравя и структурите на партията, които неуморно работиха и бяха до народа“, посочи Карадайъ.

Той подчерта, че ДПС е направила една проевропейска позитивна кампания. „Разяснихме на нашите избиратели защо са важни тези избори, какво трябва да се случи в ЕС и как ЕС ще бъде полезен за развитието на България. Успоредно с това обаче разяснихме, че България има нужда от ясна програма за ускорено догонващо развитие в рамките на ЕС, за да може нашите деца и внуци, които са в Европа на гурбет, да има условия и среда да се върнат в България.

Защото днес имаше изявления, че част от българските граждани са били на почивка – да, може би от големите градове, където има по-добри условия за живот е било така, но това, което видяхме от предизборната кампания, е, че жителите на малките градове не са в Европа на почивка, а на гурбет. И ние сме длъжни да направим така, че да създадем условия да не обезлюдяват малките населени места в България“, заяви още Карадайъ.

Той каза, че е ходил много пъти в Брюксел и ще продължава да ходи като партиен лидер, потвърждзавайки, че няма да става евродепутат . „За нас тези изброи бяха важни, защото ценностите на ЕС са и ценности на ДПС. И затова председателят на ДПС беше водач на евролистата“, добави той. 

И обясни, че няма да коментира коментарите на социолозите, а ще изчака официалните резултати от изборите. 

ДПС доволни, трети са и са били националиститеДали Пеевски ще става евродепутат, още не е ясно, обявиха Хамид и Цонев