9 септември е една от най-противоречивите дати в новата ни история. Днес, 74 години след 1944 година, част от българите я определят като кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди. Други пък смятат, че на тази дата в България е проведена социалистическа революция и страната ни е тръгнала към един много по-спредлив строй. До 1990 година 9-ти септември се отбелязва като Национален празник на Народна република България. 

Българите, родени преди 1980 година, свързват 9 септември със задължителната манифестация, речите на Тодор Живков и сериала "На всеки километър". 

43-годишната пловдивчанка Петя Георгиева обаче свързва 9 септември с пропуснатата "възможност" да прекара живота си с името... Свободка. След като проплакала в болница край Пловдив, целият медицински екип посрещнал бебето с бурни овации. А акушерката стиснала ръката на майката и заявила: "Браво, другарко! Да родите на такава хубава дата! Задължително трябва да кръстите момиченцето Свободка!"

Предложението, естествено, шокирало родилката, но тя дипломатично се направила, че още е в стрес от раждането. Наложило се обаче бащата на Петя да търси връзки в местния Областен съвет на партията, за да може той и съпругата му "свободно"  да изберат име на детето си. 

В крайна сметка малката Петя не станала Свободка, но продължила живота си като свободен човек.