Първият многоетажен общински паркинг в Пловдив е завършен. Фирмата изпълнител „Арх. Ситистрой” е приключила дейностите и предала обекта на район „Западен”. От своя страна районната администрация са подали вчера документи за Акт 16 в РДНСК, като се очаква скоро да бъде въведен в експлоатация.

Все още не е ясно кой ще стопанисва паркинга, както и каква ще е цената за ползването му. Очаква се това да се реши в понеделник, когато районният кмет Димитър Колев ще се срещне с градоначалника Здравко Димитров. След като те изготвят предложение, то ще бъде входирано в местния парламент, който трябва да вземе решение как да се управлява паркингът и каква да бъде месечната му вноска.

„Надявам се паркингът да остане на разпореждане в район „Западен”. Общинският съвет трябва да вземе решение за цената му за местодомуване, като нашето предложение ще е сумата да бъде около 50 лева”, заяви Димитър Колев. Той каза, че освен паркоместата се очакват приходи и от трите търговски площи под паркинга.

Многоетажният паркинг няма да има служители, като абсолютно всичко ще бъде с автоматизирана система. В него ще има 60 камери, като при авария или възникнала нужда, ще идва мобилен екип, който да решава проблемите.

Паркингът бе построен за  2,611 млн. лева без ДДС. В сумата се включва направата на проект на инженеринг и строителството на съоръжението, което е за 151 автомобила. В заданието е заложено, че при интерес от страна на пловдивчани към съоръжението, то може да се разшири с още два етажа.

Първият общински многоетажен паркинг в Пловдив е на финала, може да се окаже и последенДо края на януари район „Западен” ще подаде документи за Акт 16 на съоръжението