Първият многоетажен общински паркинг в Пловдив е на финала. В момента от фирмата изпълнител довършват съоръжението, като се очаква то да е готово до края на януари, когато ще се подадат документи за Акт 16.

След това то ще се впише и в активите на Община Пловдив. Оттам топката е в местния парламент, който трябва да вземе решение как да се управлява паркингът и каква да бъде месечната му вноска.

„Надявам се паркингът да остане на разпореждане в район „Западен”. Общинският съвет трябва да вземе решение за цената му за местодомуване, като нашето предложение ще е сумата да бъде около 50 лева”, заяви Димитър Колев. Той каза, че освен паркоместата се очакват приходи и от трите търговски площи под паркинга. Многоетажният паркинг няма да има служители, като абсолютно всичко ще бъде с автоматизирана система. В него ще има 60 камери, като при авария или възникнала нужда, ще идва мобилен екип, който да решава проблемите.

Условията за кандидатстване за паркоместа също трябва да бъдат гласувани, като вероятно ще бъде взаимствана наредбата за отдаване на места със скоби. 

Фирмата, която строи паркинга е "Арх. Ситистрой ООД", която спечели обществената поръчка с цена от 2,611 млн. лева без ДДС за строителството на многоетажния паркинг, а ще 80 хил. лева са за изготвянето на техническия проект. Поръчката включва направата на проект на инженеринг и строителството на съоръжението, което е за 151 автомобила. В заданието е заложено, че при интерес от страна на пловдивчани към съоръжението, то може да се разшири с още два етажа.

Възможно е обаче това да бъде единственият общински многоетажен паркинг в Пловдив. Кметът Здравко Димитров заяви, че засега се замразяват проектите за подобен тип съоръжения в „Тракия” и на ул. „Любен Каравелов”, тъй като не били целесъобразни. Все още не е ясна и съдбата на терена върху бившия ТЕЛК на ул. „4 януари”. Ясно е, сегашният проект там няма да се изпълни. Ако има паркинг там, той ще бъде с преработен проект за вход откъм бул. „Цар Борис III Обединител”, но е възможно там въобще да няма подобно съоръжение.

Обявиха кога ще е готов първият общински многоетажен паркинг в Пловдив, таксата - 50 лева на месецСъоръжението в район Западен ще е с изцяло автоматизирана система