Третокласници от ОУ „Христо Г. Данов“ демонстрираха уменията си за работа с устройството Micro:bit в присъствието на кмета Иван Тотев и зам.-кмета по  образованието Стефан Стоянов. Micro:bit е миникомпютър с размерите на половин кредитна карта, който е проектиран и предназначен да подпомогне децата в първите им стъпки в програмирането. 

Иновацията бе представена в рамките на открит урок днес, по време на който малчуганите демострираха основни познания за работа с програмата, свързаха устройствата в мрежа и дори изиграха опознавателна игра заедно с гостите. Децата, преминали обучение за работа с новото устройство ще вземат участие и в първия образователен проект на фондация „Пловдив 2019“.

Образователната програма „Micro:bit“ стартира за пръв път в България през декември миналата година. Досега общо 350 устройства са закупени от Община Пловдив и разпределени в 13 училища в града. Проектът се осъществява с партньорството на Британски съвет-София. 

Вижте също: Не може да има ваканция при толкова чисти улици

 „Когато започнахме този проект, поканихме всички основни училища да се включат. Включиха се 13 училища с 40 преподаватели“ – изясни зам-кметът Стефан Стоянов, който сподели и че Общината е финансирала обучителните курсове на преподавателите. – „Тази година мислим да разширим проекта. Устройството не е насочено само към кабинетите по информатика, а може да се използва от всеки учител.“ 

„Това устройство е буквално революционно и не сте изпуснали много, защото то се появи на пазара буквално преди година“ – сподели Любов Костова, директор на Британски съвет. Тя разясни, че чипът Micro:bit е разработен от ВВС след отпадането на предмета Информационни технологии от учебните програми във Великобритания. – „Считаше се, че този предмет не отговаря на дигиталните умения, които днешната среда изисква от младите хора, затова в края на 2014 той бе заменен с програмиране. ВВС, заедно със своите партньори, разработи на практика един малък компютър, който е много силно ориентиран към обучението и стъпва на нуждите и на учителите, и на учениците.“

Директорът на Британски съвет обясни още, че чипът с програмата е изключително функционален именно защото свърза учениците с реалната среда. Средството отговаря както на основните познания, необходими за програмиране, така и на по-сложни команди. Може да бъде програмирано дори да задава команди за поливане на цветята докато сме на ваканция. 

„Устройството е изключително достъпно. Цял клас може да бъде снабден с микробитове на цената на един лаптоп. Чипът е и много функционален, защото може да се свързва с компютри, телефони, всякакви програми и устройства" - обясни г-жа Костова - „Програмата има и социален характер, защото може да приобщи деца със специални нужди към класната стая"

„Мисля, че това трябва да се разпространи във всяко училище“ – сподели кметът на града Иван Тотев. – „Ако в трети клас ученикът работи с тази програма, в единадесети ще може да работи в бизнеса.“

До края на годината още пловдивски училища ще бъдат снабдени с чипове. Предстои да бъде потърсен и дистрибутор за България, тъй като в момента устройствата са достъпни само онлайн. Във Великобритания те вече се предлагат в библиотеките и книжарниците. 

Учениците, които умеят да работят с програмата, ще бъдат и част от проектите на Общинска фондация "Пловдив 2019". Предстои фондацията да изработи задание, свързано с както с иновативното устройство, така и с кампанията "Европейска столица на културата". Това ще бъде първият образователен проект, включен в програмата за 2019 година. 

Четете още: До края на годината започва проект за сградата на БНБ в Пловдив