Директор на медицинско заведение в Пловдив съвсем скоро може да загуби поста си. Не става обаче дума за ръководителя на Онкото в Пловдив, а за директора на МБАЛ "Св. Мина" - д-р Галина Карауланова. Становището на администрацията е да предложи смяна на директора на бившата Първа градска, съобщи кметът Иван Тотев днес, като подчерта, че Карауланова е стойностен човек и добър ръководител. Причината за исканата смяна няма нищо общо с това как се ръководи Първа градска и как работи тя, а разликата във вижданията на д-р Карауланова и Общината за бъдещето на болницата.

Политиката, която ще гонят от администрацията, е за сливане на МБАЛ "Св. Мина" с Втора градска болница. Става дума за юридическо сливане, при което да се запази сградния фонд и целият персонал на двете лечебни заведения, но те да са под едно общо ръководство. Припомняме, че "Св. Мина" в момента има огромен дълг към кредитори, който расте всеки месец.

"Това е единственият шанс болницата да продължи да съществува с този персонал", заяви Тотев. Според администрацията няма оздравителен план, който да успее да спаси МБАЛ "Св. Мина", докато сливането с Втора градска ще покрие част от задълженията. 

Същевременно Красимир Вельов засега остава начело на Онкото в Пловдив. От общинското ръководство са преценили, че емоционалният подход не е най-правилният що се касае до скандала с Комплексния онкологичен център. Кметът Тотев потвърди, че в петък е постъпило предложение да бъде гласувана смяната на директора на Онкото. Такава точка обаче няма да бъде разглеждана на сесията на Общинския съвет този четвъртък.

Причината е, че все още се чака официалния доклад от медицинския одит на КОЦ-Пловдив. Информацията от него ще се представи на общинските съветници, за да могат те да вземат най-правилното решение. Общината стои зад Комплексния онкологичен център и всички действия са много важни, отбеляза градоначалникът. "Не можем да приемаме каквито и да е хипотези за бъдещето на диспансера", каза той във връзка със скандала, който се разрази около КОЦ-Пловдив.

Причина за него бяха разкритията на Господари на ефира за извършването на ненужни операции в Онкото и за рязането на здрави органи. По информация на Нова тв път резултатите на Медицинския одит доказват фрапиращи нарушения в диспансера. Очаква се те да бъдат обявени тази седмица.

"Човешките грешки не трябва да бъдат свързани със съдбата на институцията", заяви Тотев и посочи, че Общината смята, че КОЦ е един от флагманите на здравеопазването в България. 

Още за бъдещето на ръководствата на двете лечебни заведения в Пловдив вижте във ВИДЕОТО:

Още от ТРАФИК ТВ гледайте ТУК

TrafficNews.bg