Невероятно, но факт! За първи път учениците почиват по-дълго от депутатите - това е ефектът от продължилото и днес удължаване на дървената ваканция. И децата, и народните избраници излязоха в зимна ваканция на 23 декември. Депутатите обаче днес се връщат на работа, а учениците остават у дома заради затисналите държавата преспи.

Само в 87 общини днес ще е учебен ден. В останалите 178 ваканцията е удължена. Сред тях са София, Бургас, Монтана, Пазарджик, Перник, Русе, Стара Загора и Ямбол. Ще се учи пък във Варна, Велико Търново, Свищов, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Плевен, Сливен, Търговище и други.

В над 70% от столичните училища все още не е постигната необходимата температура за провеждане на учебни занятия. Затова кметът Йорданка Фандъкова реши да удължи ваканцията с още един ден. Замервания на температурите на по-високите етажи и в северните и северозападните крила в повечето училища показали, че градусите са под нормите.

Според изискванията температурата в класните стаи трябва да е минимум 18 градуса. Причината била, че по време на зимната ваканция отоплението е било намалено до минимум. Очакванията са децата в София да се върнат на училище в четвъртък.

От Столичната община все пак припомнят, че всеки директор има правомощия да определя режим на работа на съответното училище.

"Съжалявам за неудобството за родителите, но здравето на децата е на първо място. При тази ситуация, при липсата на цялостно решение, рискуваме в утрешния ден след като децата отидат на училище, малко след това да бъдат освободени от занятия, което би създало допълнителни затруднения. Към учениците – класните и контролните са неизбежни, затова използвайте свободните дни да се подготвите добре за тях", написа Фандъкова във Facebook.

До края на седмицата пък няма да учат децата от всички 11 общини в област Стара Загора. Причината е както лошото време, така и грипната епидемия в областта, обобщава "24 часа". Броят на заболелите от остри респираторни заболявания и грип достигна 361 на 10 хиляди души население, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Първи ваканцията удължиха в община Стара Загора, последва ги Гълъбово, а след това и цялата област.

Именно удължената до края на седмицата ваканция в Стара Загора предизвика завистта и на пловдивските ученици. В редакцията ни продължават да постъпват десетки запитвания ще се удължи ли ваканцията и под тепетата. Припомняме, кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че в четвъртък всички ученици ще са в класните стаи, тъй като и по закон той няма право да удължава повече ваканцията поради атмосферните условия.

От РЗИ заявиха пред TrafficNews.bg, че Пловдив продължава да е в грипна епидемия, но има спад на заболелите. В периода 2 -8 януари болните на 10 000 души са били 421, което с близо 80 по-малко от предходната седмица. От Здравната инспекция заявиха, че няма основание в четвъртък училищата да не отворят врати.