Домакинствата, които се отопляват на природен газ ще получат помощи за сметките си за декември от 26,77 лв за мегаватчас, а за януари - 42,33 лева. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството. Те ще бъдат компенсирани заради скъпия газ, когато дойде нотификацията от Брюксел, която още не е подадена. 

Общо сумата за компенсации на топлофикациите, върху чиято цена има мораториум и на битовите потребители на газ ще е към 140 млн. лв. Кабинетът отдели за клиентите на природния газ общо 200 млн. лв.

Министерството е изчислило, че ако "Булгаргаз" е изграел ролята си на обществен доставчик, който търси най-ниските цени, а КЕВР контролира, то поскъпването на газа от 1 януари щяло да бъде не 30%, а едва 5,15 на сто, а цената би трябвало да бъде не 133,41 лв. за мегаватчас, а 107,60 лева.

Пред "24 часа" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов категорично е заявявал, че на дневна база за регулирания пазар първо са взема азерски газ, след това газ от хранилището в Чирен, тъй като цената му е "лятна", тоест - по-ниска, и се допълва с руски газ, който в момента е по-скъп. Ако останат свободни количества от руския газ - той се търгувал на борсата. Министърът се съгласи с тази схема, но заяви, че не са го правели.

Тъй като данните за газа за търговска тайна, медиите само могат да информират за становищата на различните страни, без да имат възможност да проверят казаното. Николов обяви и помощите за бизнеса заради скъпия ток и каза, че таванът е 250 лева на мегаватчас. На механизма за компенсация вестникът вече писа.

Той обърна внимание и на огромната разлика в цените на тока в различните часови зони, както и пред делничните дни и събота и неделя. Затова работели да обяснят и на малкия бизнес механиката на работа на свободния пазар и ако имало опция - можело да работят в събота и недела, а и през нощните часове, когато токът е евтин.