Община Пловдив се готви за най-тежката си финансова година от десетилетие,  като близо  1/3 от  местните приходи може да не се съберат. Тази песимистична прогнозна направи зам.-кметът по финанси Илия Кирчев. По време на предложението за антикризисните мерки, той заяви, че ако започне да се помага на всички фирми, Общината ще фалира до месец.  По негови сметки дупката в бюджета накрая на годината може да е от 50 млн. лева.

Нов скандал! Общинарите в Пловдив се обърнаха на 180 градуса за 5 минути за антикризисните меркиВъншната реклама скара кметът с коалиционен партньор за обхвата на облекченията

Целият бюджет на Община Пловдив за 2020 година е 343 млн. лева. От него 186 млн. лева се делегирани от държавата дейности, което означава, че тези средства – преди всичко за образование, не може да се засегнат.

Най-важното перо за развитието на Община Пловдив  - местните приходи може да бъде сериозно засегнато. За 2020 години от данъци,такси, наеми и продажби са заложени 157 млн. лева. С други думи, ако не се съберат тези 50 млн. лева, то ще зейне огромна дупка в бюджета.

През изминалата година Пловдив имаше 20 млн. лева дефицит, а ако се добавят още 50 млн. лева тази година, то това може да коства цялата капиталова програма на града.  Тя е в размер на 33,7 млн. лева от собствения бюджет, като в това число не влизат европейските проекти.  На практика дефицитът от 50 млн. лева, ако се сбъдне прогнозата на Илия Кирчев,  ще изяде парите за капиталови разходи и култура. Вторите са на стойност 13 млн. лева в бюджета на Община Пловдив.

Само преди месец Илия Кирчев заяви, че Община Пловдив ще стартира капиталовата си програма, тъй като във времена на криза само публичните финанси, могат да генерират растеж. Преди дни пък кметът Здравко Димитров заяви, че няма да спира строителната програма, но може да се отложат някой обекти за догодина.

 

Кметът: Строителната програма на Пловдив няма да спира, но може да отложим някои обектиЩе подадем ръка на всички, които имат нужда, утре ще се срещнем с таксиметровите фирми, заяви Зико

Общинските съветници преиха и промените в наредбите, с които пловдивчани ще плащат с отстъпка от 5% данък сгради и такса „Смет” до 30 юни.  Данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски: до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължим. На предплатилите до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто.