Още един скандал гръмна по време на днешната сесия на общинския съвет в Пловдив. Причина за него стана предложение на общинския съветник от „Кауза Пловдив“ Едуард Сарафян. Той предложи в пакета с антикризисни мерки за бизнеса в Пловдив, освен заведенията и затворените търговски обекти и фирмите за външна реклама и билборди да не заплащат тротоарно право по време на извънредното положение.

По думите му загубите на тези фирми по време на извънредното положение е близо 100%, тъй като рекламодателите са се оттеглили. Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев заяви, че обхватът на антикризисните мерки касаят единствено обектите, които са под забрана при заповедта на министъра на здравеопазването, т.е. тези, които не могат да осъществяват своята дейност, като заведенията. Безспорен факт е, че всички фирми и бизнеси търпят огромни загуби по време на извънредното положение, но няма как да се помогне на всички. Той предупреди, че ако това предложение се приеме ще се отвори кутията на Пандора и бюджетът на Пловдив няма да издържи, като общината ще фалира до един месец.

Въпреки предупреждението на Кирчев, 31 от общинските съветници подкрепиха предложението на „Кауза Пловдив“  в това число и голяма част от съветниците от ГЕРБ. След гласуването кметът Здравко Димитров се разгневи и заяви, че това което се прави в момента е див популизъм. Заради създалата се ситуация се поиска прегласуване на предложението, както и 5 минутна почивка. На нея представители на всички групи дискутираха ситуацията и само няколко минути по-късно се стигна до прегласуването. На него нито един съветник, включително и от „Кауза Пловдив“ не гласуваха то да бъде прието. Така ситуацията се обърна на 180 градуса.

Тротоарно право няма да заплащат само заведенията, галериите и другите затворени обекти и то само до края на извънредното положение. Илия Кирчев уточни, че след отмяната на извънредното положение ще се реши дали заведенията и другите обекти да бъдат освободени от таксата до края на годината.