Въпреки неясното бъдеще на общинските и държавни финанси  Община Пловдив стартира обществена поръчка за проектирането и изграждането на проекта „Модър Царевец“. Поръчката е на стойност  от 9 583 333,33 без ДДС или 11 500 000 лева с данък добавена стойност.  

Това е третата поръчка за последната година за дългоочакваната връзка между районите "Южен" и "Западен".  Първата процедура бе за 12,5 млн. лева, като на нея се яви само една фирма от Варна, а тя бе прекратена, тъй като компанията не отговаряше на изискванията.

Втората поръчка бе с отпаднали ВиК дейности по връзката за около 3,5 млн. лева, които ще се направят от Водното дружество по проекта им за Южен обходен колектор. Тя също бе на цена от 12,5 млн. лева, но в първите седмици на мандата си кметът Здравко Димитров  я спря с мотива, че в бюджета за миналата година няма осигурено финансиране.  

Така третият опит е за 11,5 млн. лева, като отново са отпаднали дейности за 3,5 млн. лева по ВиК мрежата. Финансиране обаче отново липсва – в бюджет 2020 има едва 1 млн. лева.

В проекта е предвидено още разширение на двете улици - "Царевец" до бул. „Хаджи Димитър” и "Модър" в участъка до Коматевско шосе. Офертите на фирмите ще се приемат до 27 април, а ако няма обжалване на процедурата до лятото може да бъде избран изпълнител.

Поръчката отново е на инженеринг, като тя трябва да стъпи на техническото задание, дадено от Община Пловдив. Проектирането и строителството трябва да продължи 1095 дни, или 3 години.  С други думи съоръжението трябва да е готово в края на мандата на Здравко Димитров.

Има обаче огромна неизвестна относно финансирането на проекта. В момента има 1 млн. лева в бюджета, с който  да започне поръчката, но предвид тежките финансови времена, не се знае, откъде ще бъде намерено финансиране.