Вотът на недоверие срещу кабинета вече е внесен. Правителството има 7 дни, за да намери още 7 депутати на своя страна, иначе може да загуби властта. Днешното пленарно заседание беше и тест за подкрепата към управляващите. Така, вместо с бюджета, денят на депутатите започна с изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска по темата Северна Македония. То беше съпроводено с тежки скандали, обвинения и признания. Нова схватка избухна и заради парите за пътища. А промененото съотношение на силите може да доведе до знакова смяна. Опозицията, заедно с „Има такъв народ”, поискаха председателят на парламента Никола Минчев да бъде отстранен от поста. Гласуването на това искане е утре сутринта.

В опит да балансира ситуацията премиерът Кирил Петков пък предложи Министерският съвет да вземе решение, с което да остави бъдещите действия по темата за Северна Македония изцяло в ръцете на депутатите.

Официално: Петима станаха независими депутати, седнаха зад БСПТе обявиха напускането си в понеделник, предвождани от спортния министър в оставка Радостин Василев

Освен вот на недоверие, ГЕРБ внесе искания за промени в Изборния кодексИскат връщане на хартиените бюлетини

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов даде брифинг, на който отхвърли всички твърдения и обвинения на премиера Кирил Петков относно исканите 2,4 млрд. лева. По-рано премиерът заяви, че тези средства са искани за незаконни строежи, което било станало ясно от междуведомствен доклад от експерти на МРРБ и Министерството на финансите.

Караджов: „Продължаваме лъжата” са завладени от корупция, опитват се панически да се спасятЛично Кирил Петков ме накара да платя 656 млн. лева на строителните фирми без контрол, каза регионалният министър

От „Продължаваме Промяната” застанаха твърдо зад Минчев, чийто пост ще се решава утре. С декларация посочиха, че нова коалиция иска да отстрани председателя на НС и ако тази коалиция има мнозинство, то тогава този парламент е изчерпан от съдържание.

ИТН събра над 120 подписа за смяната на Никола Минчев! Гласуват оставката му утреНие от това правителство излязохме, заяви Тошко Йорданов

"ИТН ще направи всичко възможно тези хора да спрат да управляват, защото това ще бъде оздравително за цялото българско общество. Вотът на недоверие е една административна процедура, която така или иначе трябва да се случи, за да спазим парламентарния закон”, заяви по късно през деня Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

Балабанов: ИТН ще направи всичко възможно тези хора да спрат да управляватВотът на недоверие е една административна процедура, счита Балабанов

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обаче бе уверен, че след вчерашната заявка на ГЕРБ за вот на недоверие, правителството ще успеете да намери нужната подкрепа.

Гюров за вота на недоверие: Безотговорно е създаването на политическа несигурност точно в този моментЗа бюджета Гюров каза, че има широко разбиране и в опозицията и сред управляващите

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС провежда консултации с останалите политически сили за внесения вот на недоверие към правителството. Към момента е ясно, че ДПС и "Възраждане" ще подкрепят вота на недоверие.

След консултации с ГЕРБ: ДПС и "Възраждане" ще подкрепят вота на недоверие към правителствотоТрите партии имат общо 109 депутати в Народното събрание

Изненадващо ДБ отидоха на консултациите с ГЕРБ по вота на недовериеДПС и " Възраждане" вече заявиха, че ще осигурят гласове за свалянето на правителството.

Изслушването на външния министър Теодора Генчовска се превърна в почти едночасов скандал между народните представители. От „Има такъв народ” настояха за закрито заседание, но бившите им партньори от „Продължаваме Промяната” настояха изслушването да е открито. В крайна сметка това попречи на външния министър в оставка да цитира секретни документи, което предизвика бурни реакции в зала. Генчовска беше прекъсвана няколко пъти. Все пак от думите й стана ясно, че премиерът Кирил Петков обещал на еврокомисаря по разширяването Оливър Вархей да вдигне ветото за Северна Македония. Но и призна - премиерът не е взимал решение за Северна Македония, които да противоречат на общата политика.

Скандал за Северна Македония, изслушването на Генчовска без секретни документиТошко Йорданов цитира бележка на Лена Бориславова и разказа как премиерът Петков бил бесен за паметна бележка

Петков: Всяко решение за РСМ отива в ръцете на депутатите"По този начин избягваме всякакви спекулации", заяви той

Кирил Петков: От МРРБ са искали 2,5 млрд. лева за незаконни строежи, темата за РСМ отвлича вниманиетоШест метра водосточна тръба струва 1 млн. лева за данъкоплатците на Република България, заяви премиерът

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов се обърна към жителите на Пловдив в откровен пост в личния си профил в социалната мрежа. Това се случва ден, след като кметът Здравко Димитров се срещна с жителите на Белащица за евентуалното присъединяване на селото към Община Пловдив.

Кметът на "Родопи" атакува Зико и запита пловдивчани: Оправи ли той града, та иска да оправи и Белащица?Колко от предизборните си обещания към пловдивчани изпълни г-н Димитров?, пита Михайлов

Екип на Държавна опера-Пловдив финализират детайлите по документацията за обществената поръчка за избор на изпълнител на ремонта на Концертна зала в Пловдив. Четири месеца след приемането на държавния бюджет зам.-министърът на културата Весела Кондакова обяви в Пловдив, че до края на месеца поръчката ще бъде обявена.

Весела Кондакова: До края на юни обявяваме обществената поръчка за Концертната залаПроведе се открита среща, организирана от фондация „Дом на Пловдивската опера”

Годишната инфлация за месец май тази година спрямо май миналата е 15.6%, показват данните на националната статистика. За един месец най-много са поскъпнали транспортните услуги, разходите за ток, вода и парно, както и храните – от 1.5% до 3.2% само за месец. Единственото намаление се отчита при цената за развлечение и култура.

24-годишен рекорд! Инфлацията скочи с 15,6%През месец май се отчита 9,4% увеличение в цената на хляба

 Тръбата от 6 метра за 1 млн. лева, за която по-рано премиерът Кирил Петков говори, е сложена на пътя Асеновград – Кърджали по време на ремонта на пътя. Това заяви финансовият министър Асен Василев на брифинга в отговор на Гроздан Караджов за сумите, които трябва да се платят към строителните фирми.

Асен Василев: На пътя Асеновград – Кърджали е сложена 6 метра тръба за 1 млн. леваДНСК тръгва по всички пътища, за да види дали отговарят на критериите за безопасност и качество

 

Първа копка на ремонта на ул. „Владая” и новата й връзка с бул. „Марица – Юг” направи кметът Здравко Димитров, зам.-кмета  Стефан Стоянов и районният кмет Иван Стоянов.  Инвестицията е за 2,7 млн. лева, като 1 1 млн. лева са отпуснати от Министерски съвет заради инвестицията от клас „А” на БТЛ в зоната, която е за 20 млн. лева и разкриването на 500 работни места.

Стартираха изграждането на ул. „Владая” и нова пътна връзка в Пловдив заради инвестиция от 20 млн. леваДо края на 2022 година проектът трябва да се реализира, пое ангажимент строителя на пътя

Частната компания BTL, която изгражда новия си завод върху бившия Кожухарски завод на ул. „Владя”, на практика спаси проекта за 3 млн. лева в уличната инфраструктура.  Причината отново е несвършена работа от ВиК – Пловдив. Повече по темата вижте тук:

BTL свърши работата на ВиК – Пловдив, за да не се провали проект за 3 млн. леваРеконструкцията на ул. „Владая” бе под сериозен въпрос и заради бездействие на правителството

Интересът към изграждането на нови предприятия в рамките на град Пловдив и индустриалните му зони става все по-висок, отчита зам.-кметът по бизнес развитие и европейски политики Стефан Стоянов.

Обръща ли се тенденцията? Две големи фирми искат да открият нови предприятия в рамките на ПловдивОчакват се да се изградят два нови завода за машиностроене и медицинска апаратура

Фирмата изпълнител по договора с АПИ за поддържане на републиканската пътна мрежа  в Пловдивска област – „Европейски пътища” ще преустановят работа  на 20 юни, научи TrafficNews. В офисите на Пътно управление – Пловдив и АПИ е пристигнало писмо от фирмата, в което се казва, че ако до тогава няма яснота за средствата за ремонтите, те ще спрат своята дейност.

„Европейски пътища” спира ремонтите в Пловдивско на 20 юни, Околовръстното пак се отлагаОт фирмата са пуснали официално писмо до Областно пътно управление

Ботев ще играе във втория предварителен кръг на Лигата на конференциите срещу кипърския АПОЕЛ Никозия, това отреди тегления жребий днес в швейцарския град Нион. 

Ботев с кипърци в Лигата на конференциитеМачовете са на 21 и 28 юли

Специализирана полицейска операция се проведе на територията на Перник. Задържан бе синът на прокурор от града, съобщиха от полицията.

Спецакция в Перник! Задържаха прокурорския синСрещу него са образувани 3 досъдебни производства

Недосегаемите! Прокурорски син бие и снима, кметски - заплашва хора, че ще ги запалиСемейните връзки или бездействието на полицията е причината за арогантното поведение на тези хора?

Известният в крими средите Стоян Зелката и неговия съучастник на име Христо Трифонов са били арестувани с голямо количество наркотици, научи TrafficNews.

Зелката, замесен в побоя над Сашо Доктора, e заловен с голямо количество наркотициАрестуван и негов съучастник