Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов даде брифинг, на който отхвърли всички твърдения и обвинения на премиера Кирил Петков относно исканите 2,4 млрд. лева. По-рано премиерът заяви, че тези средства са искани за незаконни строежи, което било станало ясно от междуведомствен доклад от експерти на МРРБ и Министерството на финансите.

Кирил Петков: От МРРБ са искали 2,5 млрд. лева за незаконни строежи, темата за РСМ отвлича вниманиетоШест метра водосточна тръба струва 1 млн. лева за данъкоплатците на Република България, заяви премиерът

„Днес от медиите разбрах, че са изнесени факти от междуведомствената група за ремонта на пътища на стойност от 2,4 млрд. лева. Докладът бе наречен „скандален”, а се каза, че МРРБ бързат да платят веднага на фирмите, а добрите бели ангели от „Продължаваме лъжата” и Кирил Петков, видите ли, спрели кражбата.  Докладът е качен преди 1 час на страницата на МРРБ и е достъпен за всички. Но той няма подписи от експертите в него, а след като разбрали за това Петков и Василев панически звънят да се подпише сега, но чак когато са се осрали”, заяви Гроздан Караджов.

Той заяви, че Кирил Петков лъже и панически се опитва да си спаси поста си за сметка на негов гръб, но това го прави все по-несъстоятелен в очите на хората.  Министърът в оставка се изненада, че чак сега Петков е разбрал, че тези строежи са незаконни, защото той нееднократно го казвал и пред медиите и в Народното събрание.

„По смисъла на ЗУТ това са незаконни строежи, но това са пътища, които са започнати и са до средата и не може да ги оставим така. Поради това исках от Народното събрание да се направи законова корекция, за да могат те да бъдат търпими според ЗУТ”, обясни Караджов.

Големият проблем е, че са започнати основни ремонти, но са ги правили като текущи. Именно спорът е колко и как да се платят на фирмите, които са изпълнявали тези договори.

„ Междуведомствената комисия не е излязла с решение колко и как да се плати на фирмите, а именно това беше най-важният въпрос. Вместо това тя е решила да се направи нова комисия, която да определи КСС-тат”, каза Караджов. Относно твърденията на Петков, че регионалният министър бързал да плати на фирмите, той отново заяви, че това са лъжи и прехвърли топката.

„Лично Лена Бориславова променяше решението на лаптопа си за разплащането на фирмите. Именно по настояване на Кирил Петков бяха платени 656 млн. лева без никакъв контрол, който аз исках да се осъществи – от парламента, от корупционната комисия и другите органи. Когато попитах Лена – защо се прави, тя ми отговори, че премиерът имал среща със строителните фирми и им обещал да преведе парите”, каза Караджов.  Той обясни, че всички тези факти ще бъдат доказани с документи, защото МРРБ пази кореспонденцията си с МФ и кабинета на Кирил Петков.

„Лятото на миналата година Асен Василев искаше като служебен министър да плати 1,3 млрд. лева на същите тези фирми без никакъв контрол, дори като не е бил ресорен министър!  Това нормално ли е? В „Продължавам лъжата” има сериозна корупция, а в паническите им движения, изричат лъжа след лъжа, но те се разбиват в документите, с които ще ви запозная”, каза министърът в оставка.  

„Имам чувството, че тези хора са завладени от корупция и се опитват собствения си грях да го прехвърлят на мен. Това е жалък опит да спасят столовете си”, каза Караджов. Той коментира и твърденията на премиера, че имало 6 метра тръба за 1 млн. лева и три стълба за 2 млн. лева, за които твърди Петков, че искат да се разплатят през тези договори.

„Примерът за скъпи тръби и стълбове?  Аз нямам представа той за какво говори, такова нещо в доклада няма да се намери. Това е фантазия, която е взета за реалност и това не е единственият пример, но е добра илюстрация за начина, по който се управлява”, каза Караджов. Той смята, че тез цифри за тръбата за 1 млн. лева може да са дошли от един разговор с бивш юрист на „Главболгарстрой”, който бил намерил такава тръба в Пловдивско. Но нито в доклада, нито другаде в МРРБ има подобно нещо.