Плавно повишаване на пенсионната възраст и стаж, повишение на осигуровките и вноските за безработица, повишение на МОД са част от мерките в пенсионната реформа.
Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред журналисти в Министерския съвет. 

Той представи предложението на ведомството за усъвършенстване на пенсионния модел и развитие на пенсионната система. Присъстваха премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов.
Борисов похвали Калфин и изрази увереност реформата да бъде гласувана до парламентарната ваканция.
лавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо промените в продължителността на живота предлагат от социалното министерство. 

Предлага се първоначално нарастване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца всяка календарна година до 2029 г., а от 2030 г. - с по 3 месеца до 2037 г. Предложението за мъжете е възрастта за пенсиониране да нараства също първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по един месец всяка календарна година до 2029 година. 

Нарастване на необходимия осигурителен стаж за пенсиониране при обичайни условия на труд с по два месеца годишно до достигане през 2027 г. на 40 години за мъжете и 37 години за жените са сред предложенията, предлагат от министерството. 

Плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране при недостатъчен осигурителен стаж на мъжете и жените до 67 години и нарастване на изискуемия осигурителен стаж с по 3 месеца за календарна година до достигане на 18 години действителен стаж за мъжете и жените през 2027 г., предлагат още от социалното министерство. Възрастта за пенсиониране да нараства първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по 1 месец всяка календарна година до достигане на 67-годишна възраст през 2029 г. е идеята на министерството.
TrafficNews.bg