Над 40 хиляди българи се присъединиха към фейсбук група, целта, на която е да има "Справедлив съд за смъртта на Милен Цветков". 

Според създателите на групата, ако членството се превърне в инициативен комитет или група с позиция, общото желание за справедливост ще бъде оправдано. 

На 30.04.2020 г. Софийски апелативен съд ще заседава по делото за убийството на журналиста Милен Цветков. Адвокатът на убиеца ще обжалва решението за наложената мярка „задържане под стража“, както и обвинението в предумишлено убийство.

Мартин Николев, който също членува в групата, пък предложи да напише писмо от името на всички 40 хиляди будни граждани, в което да се осъдят тенденциозните трагични убийства на пътя, да се отправи призив за адекватно правосъдие и ефикасно изтърпяване на присъдата, предвид факта, че цялото ни общество е свидетел на обратното в много предишни подобни случаи. 

"Мисля, че трябва да се отправи и апел към всички партии, институции, асоциации на жертвите, сдружение на автомобилистите, движения и независими кандидати. Този апел трябва да бъде искане борбата със смърта на пътя да стане Национален приоритет! Да се изготви общ проект или няколко комплексни проекта с адекватни и нови мерки, зад които ние гражданите да застанем и да направим крачка напред, за това да се чувстваме по-сигурни и защитени на пътя и като пешеходци, и като шофьори.
Разбира се едно такова писмо или да го наречем позиция няма за цел да ангажира никой с нищо. Целта е щом бъде подписано от 40 хиляди човека и предоставено на общественото внимание, тази позиция да покаже, че гражданите не спим и можем да се организираме солидарно, фокусирани сме и няма да се поддадем на медийни манипулации, задкулисни договорки и компромиси в съда и в управлението на страната ни.
Ако одобрявате инициативата само сложете лайк, защото с коментари ще е много дълго. Важното е да се поема инициатива и умуването ни тук да не е едно безполезно писане" - пише българинът. 

Публикацията му вече е събрала близо 2000 лайка, а в множеството коментари потребители подкрепят инициативата. 

Междувременно, в мрежата плъзна и друго съобщение, целта, на което е да бъде организирано събитие на датата 30 април (четвъртък), съдът ще заседава по делото.

"Ние, българските граждани, искаме справедлив процес и адекватно наказание за тази смърт, причинена от надрусан хлапак.
Призоваваме всички хора, във всеки град в България, да отидат на 30 април в 12:00 часа пред сградите на съдилищата в техните градове и с присъствието си да заявим, че няма да позволим още един убиец да излезе на свобода и да бъде оневинен или присъдата му да е „отбиване на номера“.

В населените места, където няма сграда на Съдебната власт, подкрепата може да се осъществи пред сградата на полицейско управление или община, на площад или друго обществено място. Важно е да се съберем и ясно да заявим, че справедливост трябва да има и съдебната система е длъжна да си свърши работата обективно, а не да бъде корумпирана и отсъждането й да бъде субективно!

Предвид извънредното положение в страната, призоваваме всички в деня на събитието да бъдат с предпазни маски и да спазват дистанция един от друг.

Все още не е ясно, в колко часа ще бъде делото, а часът може да бъде обявен в същия ден. За това организираме събитието в символичен час - 12:00.

Очакваме ви на 30 април в 12:00 часа заедно да поискаме справедливост в памет на Милен Цветков!" - гласи съобщението.