"Размерът на пенсиите сега се определя съобразно приноса на всеки човек, а ако се приеме предложението на "Патриотичния фронт" за 300 лева минимална пенсия, тази справедливост ще изчезне", каза по БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя допълни, че това е и причината ГЕРБ да не подкрепят искането.

"Сегашният модел, работи от 10-15 години. Размерът на пенсиите е свързан с трудовия и осигурителния стаж и сумите, върху които си се е осигурявал. В крайна сметка получаваш според приноса", разясни Стоянова.

Според нея при смяната на модела, хората с минимални пенсии, които вероятно нямат достатъчно стаж, работили са на половин работен ден или са се осигурявали на минимални суми, ще получат съвсем малко по-малко от другите, които сега взимат 350-400 лева. Председателят на бюджетната комисия допълни, че приемането на предложението би обезсмислило пенсионният модел и ще доведе до демотивиране на младите. "Това дългосрочно води до увеличение на сивата икономика", каза Стоянова.

Тя предложила на Патриотичния фронт да изработят цялостна промяна на начина за формиране на пенсиите, но получила отговор, че няма време за това. Съветът на Стоянова бил да не се бърза, а да се обмисли и формулира нов модел на следващ етап.

Председателят на бюджетната комисия обаче изрази съжаление, че от Патриотичния фронт не са склонни да размислят и щели да внесат искането си, като предложение за промяна в бюджет 2017. Менда Стоянова поясни, че е приятно изненадана, че БСП и ДПС няма да искат прекрояване на основния финансов документ на държавата. От левицата дори се ангажирали, да не внасят поправка, предвиждаща замяна на плоския данък.

ГЕРБ също не смятат да прекрояват бюджета. Стоянова допълни, че плановете са следващата година приходите да са с 2.1 млрд. лева повече от 2016-та, но срещу тях има конкретни политики в сферата на образованието и отбраната.

Менда Стоянова повтори тезата, че санирането се изпълнява в рамките на програма на Министерския съвет и при положение, че правителството е в оставка е нормално работата по него да спре. "Нека новият кабинет да препотвърди тази политика, може новото правителство да има други приоритети", допълни тя.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg