Голяма драма се разиграва в БСП покрай предстоящото номиниране на депутати, разкриха запознати пред 24 часа.  Критериите за това ще бъдат приети от червения пленум в събота. Проблемни обаче са не те, а намерението на Корнелия Нинова да разпише в червения устав мандатност за депутатите.

Промените в него ще се приемат от Националния съвет на БСП през януари, след това от конгреса. Идеята на соцлидерката е да се въведе ограничение и социалистите да имат право на до 3 пълни мандата. От Великото народно събрание насам пълни мандати са изкарали само 3 парламента - 38-ия, 39-ия и 40-ия. Всички останали са прекратявали работата си предсрочно, затова няма да се броят.

Така ограничението ще извади от списъка бившия лидер Михаил Миков, вечния червен депутат Янаки Стоилов, Георги Божинов и настоящата дясна ръка на Нинова в парламентарната група и съпруг на омбудсмана Мая Манолова Ангел Найденов.

Промяната няма да засегне утвърдени водачи на червени листи като Атанас Мерджанов, Кирил Добрев, Кристиан Вигенин и Петър Кънев например, които са ветерани на банките, но нямат заложените по 3 пълни мандата. Номинациите за депутати в БСП стартират от 1 януари, когато започват годишните отчетно-изборни събрания по места. Този път обаче ще са 3 в 1 - т.е. освен номинациите ще се прави годишният преглед на състоянието на структурите и преброяването им и ще се обсъжда устава.

TrafficNews.bg