Българските данъкоплатци са платили прескъпо за ремонта на Ларгото в София. За да не се връщат пари на ЕС, Министерството на културата е платило за недовършен проект, а след това е похарчило милиони за укрепването на ВиК. Документите за изпълнението на договорите за обновяването на "Антична Сердика" са в полза на фирмата изпълнител и определено са в ущърб на възложителя в лицето на Министерството на културата (МК).

Припомняме, че преди няколко дни депутатът от БСП Елена Йончева огласи аферата "Ало, Банов съм!", с която заяви, че настоящият министър на културата е организирал схема, с която да се опростят поне 700 000 лева на частна строителна компания за неизпълнения в срок ремонт на Ларгото.

Част от строително-ремонтните дейности нелогично са в два договора, които са платени с пари по програма "Регионално развитие" и от държавния бюджет. Сумите по договора са били преведени още преди обектът да е завършен, а банковата гаранция е освободена светкавично. След това регионалното министерство открива нередности, които забавят изпълнението на проекта. Трябва да се води дело за неустойка, вместо парите да се удържат от гаранцията, пише "Сега".

Обичайно се изчаква довършването и издаването на Акт 16, като дотогава се задържа последният транш от плащанията, покриващ поне неустойката. Това не се е случило с Ларгото.

Договорът за реставрация и консервиране на стойност 12.5 млн. лв. с ДДС с консорциума "Антична Сердика" е бил променен точно преди изтичането му. Удължен е и срокът му. В първоначалния вариант той е 200 дни, считано от 5 май 2015 г. Тоест изпълнението е трябвало да приключи на 21 ноември 2015 г. С промяната той е бил удължен до 20 януари 2016 г. 

Според експертите е повече от ясно, че подобен мащабен проект няма как да се изпълни за толкова кратък срок и договорът е сключен само, за да не се загубят парите по ОП "Регионално развитие". Удължавайки договора, МК изтегля последното плащане на 18 декември 2015 г., т.е. повече от месец преди изтичането на договора. Така на практика се съгласява да плати много преди да приеме обекта и без да е ясно дали изпълнението е качествено.

На 8 декември 2015 г.,10 дни преди крайния срок за плащане, МК подписва още един договор с консорциума "Антична Сердика" за извършване на "нововъзникнали поради непредвидени обстоятелства допълнителни строителни дейности", които не могли да се предвидят с първия договор. Така изпълнителят получава още 1.9 млн. лв. без ДДС, за да отстрани дефектите за 41 дни. Става дума за крепежни дейности, конструкция и дори ВиК. По-късно държавната приемателна комисия на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) установява, че куп предвидени дейности не са извършени.

На 20 април 2016 г. руините са открити от премиера Бойко Борисов и още няколко министри. Две седмици по-късно стъклените куполи протичат. Общественото недоволство е потушено с уверения от МК, че обектът е в гаранция и изпълнителят ще отстрани теча за своя сметка в най-кратки срокове. МК отказва да съобщи в какъв размер е гаранцията и докога важи.