Разходите за петдневната операция на Планинската спасителна служба и армията  трябва да се поемат от издирвания Тодор Владимиров или неговите близки, подали сигнала. 

Дали това ще се случи обаче не е ясно, особено ако планинарят не е имал застраховка.

Само през тази година между 10 и 20% от всички издирвателни акции са останали за сметка на спасителите. Към момента петдневното издирване струва на Планинската спасителна служба около 1500 лева. Отделно от това са разходите на армията и военния хеликоптер. 

Разходите за всички издирвателни действия са за сметка на изгубените лица или техните близки, каза директорът на Планинската спасителна служба Радко Марков.

"Ние веднага започваме издирвателните действия, но предупреждаваме и хората, които поръчват тази акция и искат да издирваме определен човек, че това нещо струва някакви средства. Но при всички случаи ние провеждаме акцията, дори да нямат възможност да платят, тъй като нашата основна цел е да спасим човешкия живот", поясни той. 

По думите му сега проведената операция по издирването на Тодор струва около 1500 лева. В тази сума не са включени разходите на армията и използването на хеликоптер.
"Когато се ползва хеликоптер, средствата се покачват повече. Това е скъпоструваща услуга", каза Марков.

Той уточни, че планинската служба има сключен договор в фирма за тази услуга и цената е 3000 лева на час. Цената на военните обаче е "доста по-голяма, тъй като самият хеликоптер, техниката е по-голяма".

Въпреки задължението издирваният или неговите близки да заплащат разходите по спасителните операции се оказва, че в доста случаи това не се случва. Няма и механизъм чрез който Планинската спасителна служба може да изисква парите си, така че операциите остават за нейна сметка.

Първите думи на Тодор тук!

Още по темата и реакцията на спасителите и на Тодор - във видеото:

TrafficNews.bg