Какво се случва с двата най-големи проекта на район „Северен” – новият булевард и Водният цикъл? Кметът Здравко Димитров днес бе запитан за двата казуса, но той не даде категорични мнения по тях.

„Водният цикъл е от изключителна важност за града. Аз съм най-големият радетел за проекта Въча. Всичко ще бъде както трябва, няма да оставим Пловдив бе вода”, заяви лаконично Димитров.

Все още обаче нито една дейност от Водния цикъл, който е за над 110 млн. лева. По три от лотовете има избрани изпълнители, но новата власт прекрати най-голямата поръчка по проекта за улични ремонти и ВиК мрежа.

Кметът прекрати лота за „Реконструкция на канализационната и водопроводна мрежа на Пловдив, етап 1,  част бул. „Дунав“- „Брезовско шосе” за  24 640 000 лв. без ДДС. От градската администрация се мотивираха, че условията на конкурса не са съобразени със закона. Скоро се очаква да бъде пусната друга процедура.

Тази година трябваше да стартира проекта по първия лот  от европейския проект.

За него бе избран изпълнител още в началото на годината и касае  дейностите по бул. "Дунав" от бул. "Васил Априлов" до бул. "Брезовско шосе" и бул. "Брезовско шосе" от бул. "Дунав" до Северен обходен колектор. Стойността на поръчката е 15 млн. лева, а фирмата изпълнител е „Пътинженеринг”.

Вече 12 месеца там обаче работата не започва. По същия начин стоят нещата и с Пречиствателната станция, която повече от година се въртя в съдилищата. За ремонта и модернизацията на пречиствателната станция бе избрана фирмата „Главболгарстрой” , като стойността  на поръчката е  57,7 млн. лева.

Последният избран изпълнител по големия проект, включва най-много улици – цялото каре около хотел „Санкт Петербург“ и „Захарна фабрика“, като стойността тук е 8,5 млн. лева, а фирмата изпълнител ще е „Пътища Пловдив” .

При стартирането на строителните дейности   се очаква да бъде разкопан почти целия район „Северен”. Освен трудности при предвижването,  ще бъде неизбежно и нарушаване на водоподаването.

Прекратяват още една поръчка в Пловдив - този път по Водния цикъл за 26 млн. леваДо месец ще бъде пусната новата поръчка по „Модър-Царевец", твърдят от Общината

„Не може да се каже, че ще има режим на водата, но ще има спирания и намалено водоподаване. При всяка дейност, която налага подобни мерки, ще има публично оповестяване поне няколко дни по-рано. Със сигурност няма да е като при аварийни ситуации, в които изневиделица водата спира”, обясни шефът на водното дружество Спартак Николов.

Въпреки че процедурите и изпълнението на Водния цикъл ще се изпълнява от Община Пловдив, практиката е ВиК дружествата да бъдат асоциирани партньори. По време на изкопните работи и тези по тръбната мрежа, от водното дружество ще правят организация на плановите дейности.

За какво и кога ще се харчи кредитът от 120 млн. лева, искан от Община Пловдив?Първият транш от 30 млн. лева ще отиде за текущи договори, оставени от предишната власт

Проектът, чиито основна функция е да подобри ВиК услугите в Пловдив, ще има и друг плюс -  цялостната реконструкция на вътрешнокварталните улици в района, където ще се полага нова мрежа. Очаква се 58 улици в района улици да бъдат ремонтирани от тротоар до тротоар.

За изпълнението на Водния цикъл е нужно и около 20 млн. лева съфинансиране от Община Пловдив, което е задължителен компонент по програми от Европа.

Неясно е и кога ще бъде завършен бул. „Северен” и пуснат за движение.

„Ситуацията е сложна. Изпуснати са много от сроковете, но се надявам скоро да приключи работата. Бул. „Северен” в този си вид няма да разтовари значително движението. Нужно е да направим вторият му етап до Карловско шосе, защото сега всички коли ще влизат пак на второто колело на Панаира”, заяви градоначалникът.

Кога ще пуснат за движение новия булевард в Пловдив? Здравко Димитров се среща с „Щрабаг”Теренът на изток от надлеза на Ален Мак е предвиден за изграждане на ухо, което ще свързва Карловско с бул. "Северен"