Какво се случва с обявения за Втори градски център на Пловдив и Hi-Tech парк? През последните години много се изговори за бъдещето на квартал „Гладно поле”, а редица средства се пренасочиха към него. Там бе изграден нов парк, вчера бе дадена първа копка на детска градина, а в момента върви обществена поръчка за 11,5 млн. лева за строителство на нови улици и реконструкция на стари.

Първоначалните планове на Община Пловдив бяха целият терен от 76 дка да се придобие от Министерството на отбраната, като дори имаше договор. Бившият кмет Иван Тотев и министър Красимир Каркачанов влязоха в сблъсък и в крайна сметка бяха прехвърлени само 16 дка.

Кметът Здравко Димитров заяви при първата копка на детската градина,  че няма никакво развитие около терените от 60 дка.

„Няма развитие по темата. Не сме имали разговори с министерството на отбраната, скоро може би ще говорим”, каза Зико.

В момента терените там са със специален статут, но в новия Общ устройствен план са разделени на две – Соо и СМФ2. Това означава, че в центъра на зоната няма да може да се строят жилища, но покрай улиците ще е възможно.

Засега от МО не са обявили терените за продажба, макар че бяха вкарани като терени с отпаднала необходимост и това им позволява да се обяви търг. Последният такъв е от 22 май, като са обявени 17 терена в различните области на страната, но без Пловдив.

Междувременно едни от най-големите български строителни фирми са подали оферти за обществената поръчка за първите дейности по Силициева долина в кв. „Гладно поле”.  Община Пловдив е определила бюджет от 11,5 млн. лева без ДДС за трите позиции на поръчката, като градските власти ще съфинансират с 2,7млн. лева

Сред фирмите, които са подали оферти са основните фирми, които в последните четири години работят в Пловдив – „Драгиев и Ко”, „Пътиженеринг” и „Европейски пътища” и „ИСА – 2000”.  В различни консорциуми участват  и големи български фирми с проектантски бюра – сред по-големите компании са „Автомагистрали Хемус”, „Щрабаг”, дъщерната фирма на „Джи Пи Груп” – „Виа Конструкт Груп”, „Сиенит Строителна Група” и други.

Някои от фирмите са подали оферти за трите позиции, а други за една или две. Най-много има за третата позиция, която е на стойност 6,3 млн. лева.

Първата позиция обхваща реконструкцията на северното платно на бул.. „Санкт Петербург“ от ул.“Богомил“ до бул.“Освобождение“, с дължина – 870 м и площ – 10 000 кв. м, а другата улица е - Тодор Гатев“ – от ул. „Богомил“ с дължина 425 м и площ – 5 000 кв. м. Индикативната стойност е 3,25 млн. лева.

По позиция две трябва да се ремонтира и разшири улица „Лев Толстой” от
 ул.“Ген. Радко Димитриев“ до ул. „Богомил“, с дължина – 675м и площ – 10 000 кв. м. Сумата за нея е 1,79 млн. лева.

Най-голяма е третата позиция, която е за  реконструкцията и продължението на ул. „Богомил“ - от ул.“Лев Толстой“ до бул. „Санкт Петербург“ с дължина – 700 м и площ – 13 000 кв. м.. Ремонтът на  ул. „Ген. Радко Димитриев“ - от ул.“Лев Толстой“ до ул. „Георги Странски“, с дължина – 800 м и площ – 9 000 кв. м. Стойността без ДДС е 6,3 млн. лева. И на трите позиции срокът за изпълнение е 230 дни.

Започна строителството на нова детска градина в Пловдив, Зико обеща още 11 до края на мандатаПроектът трябва да завърши до 290 дни

Строителни гиганти в битка в за 11,5 млн. лева за пловдивския Hi-Tech парк13 компании с оферти за строителството и ремонта на улици в квартал „Гладно поле”