250 случая на болни от хепатит А са регистрирани на територията на Пловдивска област от началото на месец ноември към днешна дата. Това заяви за Дарик д-р Радка Пепеланова, която е главен инспектор в дирекция „Надзор на заразните болести“ към пловдивската здравна инспекция. За цялата минала година случаите на вирусен хепатит в областта са само 79. Като цяло ситуацията е овладяна и има тенденция към понижаване на регистрираните случаи в сравнение с двата летни взрива на инфекциозното заболяване в Асеновград и кв. „Столипиново“.

Един от последните случаи, който притесни родители, беше в Националната търговска гимназия. Единадесетокласник беше приет в болница, а майка сигнализира за случая. Според нея родителите на ученици от училището се опасяват от възможна епидемия и по-нататъшно предаване на заразата в семейна среда. От ръководството на училището увериха, че са взети всички необходими мерки за предотвратяване на заразата.

Според д-р Радка Пепеланова причината за наличието на толкова много случаи на вирусен хепатит е т.нар. проепидемичване на населението, което е характерно явление на приблизително всеки 10 години. Пловдив води класация по регистрирани случаи на хепатит А за цялата страна, като в сравнение с второто място, което се държи област Бургас, в региона случаите на заразени са три пъти повече.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg