В редакцията ни се обади пловдивчанинът Емил Мавродиев - баща на Петьо Мавродиев, за когото сме писали нееднократно. Неговият случай стана медийно известен покрай "осиновяването" му от премиера Бойко Борисов.

19-годишният Петър Мавродиев от Пловдив, който страда от детска церебрална парализа, дълго време се бори с несправедливостите покрай лечението си и е един от малкото примери в България на непреклонност, силен дух и борба с неправдата. Момчето, което премина през трудните пътеки на лечението си, успя да се пребори с цялата медицинска бюрокрация, успя да осъди Фонда за лечение на деца, премина през тежки операции, срещна се с премиера Бойко Борисов в опит да облекчи живота на стотици като него… 

Бащата на Петьо е категоричен, че страната ни най-после може да започне да прилага някои добри практики, вече утвърдени в други европейски страни. „Политиците трябва просто да имат волята да го направят”, каза преди време Мавродиев, който най-много страда от факта, че близките на болните деца се превръщат в „просяци”, събиращи пари за лечение. 

И в момента семейството води дело за дискриминация заради абсурдно изградената пасарелка в Прослав, правеща преминаването над жп линиите истински ад за Петьо, всички хора с увреждания и майките с колички. Този пореден проблем за момчето е предизвикал вниманието и интереса на разследващата журналистка Валя Ахчиева, която е започнала работа по темата. Но междувременно преди няколко дни стана ясно, че "Открито с Валя Ахчиева" пада от програмата на БНТ. Това е породило и въпросите, които Емил Мавродиев поставя в писмото си, адресирано до председателя на Народното събрание на Цвета Караянчева и председателя на Комисията за медии в парламента Вежди Рашидов. 

Предлагаме ви пълния текст на писмото с незначителна редакторска намеса.

Здравейте, г-жо Караянчева, и вие, г-н Рашидов. Започвам без заглавие, защото наистина нямам идея как да озаглавя туй, що ще ви напиша и туй що се случва в Родината ни.

Първо ще се представя, след което ще започна малко отдалеч, за да разберете защо аджеба ви пиша. Казвам се Емил Мавродиев и съм от Пловдив. Със съпругата ми имаме прекрасен син който ни изненада с появата си в седмия месец. Поостана няколко месеца в болницата, където беше в кувьоз, кото по онова време не бяха от най-модерните и поради това се сдоби с ДЦП.

Вероятно ще си помислите от къде съм сигурен, че е от кувьоза....? Предполагам, разбира се, защото след като разбрахме за заболяването му, няколко години по-късно направихме редица изследвания, които с нищо не показаха друга причина.

Слава на Бог увреждането му е сравнително малко, както и ментално е съхранен на 100%. От няколко години, за да е по-самостоятелен, а и за един вид рехабилитация, той се предвижва с велотриколка, изработена в Пловдив от фирма Екотрейк.
Тези триколесни велосипеди са сертифицирани и лицензирани от Комисията по лекарства като средства за придвижване и рехабилитация на хора с увреждания.

Живеем в кв. Прослав, през който минава жп линията от София за Бургас. Поради модернизация на линията НКЖ и Община Пловдив монтираха едно съоръжение за пешеходно преминаване от едната към другата част на квартала, което има два асансьора, в които освен сина ми с велотриколката не могат да се съберат и самозадвижващите инвалидни колички, а и детски колички за близнаци.

Сигнализирахме всички институции, дори и до премиера писахме, само и единствено се отзова г-жа Мая Манолова, която единствена дойде на място. В същото време на същата тази линия има изградени подобни съоръжения, както и пешеходни подлези, в които Петьо влиза без проблем с триколката. Сигнализирах КЗД за казуса, от където постановиха, че трябва да се промени една наредба, която определя размерите на тези съоръжения.

От 2016 г. няма промяна, няма нищо. Протестирахме, жалвахме се и нищо.

Започнах самостоятелно дело за дискриминация, което още тече. Медиите къде отразяваха нашето недоволство, къде не стигнахме, до преди десетина дни, когато с мен се свърза г-жа Валя Ахчиева. Тя е човек и професионалист, който аз видях на живо за първи път тогава, но винаги съм се прекланял пред това, което върши. Моето впечатление за предаването "Открито" е, че винаги е обосновано с факти и има гледните точки на всички страни, които са в дадения казус.

Та да си дойда на въпроса.

Питам се защо след нашата среща с нея и тръгвайки тя по институциите да търси и покаже истината, предаването й беше спряно? Защо беше спрян журналиста, обърнал наистина внимание на проблема ни, без да търси жълтичкото в това?

Последно време все повече говорим за това чудо, наречено демокрация и свобода на словото и медиите? Аз мисля, че тези неща от ден на ден се загубват в България, което няма как да мотивира младото поколение. Какво да кажа на Петьо, който чака да види интервюто и отговорите на институциите?

Много ви моля като стожери на Конституцията и Демокрацията в Република България да проверите как стоят нещата с рязкото сваляне на предаването?

Искрено се надявам все повече млади хора да виждат в Родината ни демокрация, свобода и строго, но справедливо правораздаване.

С уважение: Емил Мавродиев

Махнаха имплантите на Петьо, когото Борисов “осинови“ за 1 денИнтервенцията в ортопедичната болница „Шпайзинг“ във Виена е минала успешно, чакаме пловдивчанина вкъщи

Какво си казаха Петьо от Пловдив и Бойко Борисов след ненадейната среща СНИМКАПремиерът показа, че се интересува от проблемите ни и не иска да неглижира нещата, каза пловдивчанинът

Бойко Борисов отиде при Петьо от Пловдив, след като родителите му го оставиха в МСБащата на момчето поиска премиерът да се грижи за сина му

Семейството на Петьо от Пловдив осъди Фонда за лечение на децаУченикът от Търговската има нужда от средства за още един курс рехабилитация