От вчера 19-годишният пловдивчанин Петър Мавродиев е с отстранени импланти, които бяха поставени по време на операцията на крака му през май месец миналата година. Интервенцията, извършена от доктор Кребс в ортопедичната болница „Шпайзинг“ във Виена, е минала леко, научи ТrafficNews.bg от бащата на Петьо - Емил Мавродиев.

"Изписаха ни и всичко за момента е добре. Доктор Кребс каза, че всичко е наред с глезена на Петьо. След две седмици трябва да махнем конците и да продължаваме с интензивна рехабилитация", сподели бащата, който е неотлъчно до сина си. Преди няколко часа момчето беше изписано от болницата и след кратко възстановяване ще се завърне в родния Пловдив, където е студент първа година в ПУ „Паисий Хилендарски“ със специалност „Специална педагогика“. 

„Искам да остана в България”, заяви преди време пловдивчанинът, когато неговият случай стана медийно известен покрай "осиновяването" му от премиера Бойко Борисов. Момчето, което страда от детска церебрална парализа, беше оставено от родителите си пред вратите на Министерския съвет и поверено за един ден на грижите на Борисов. Мотивите за демонстрацията бяха Борисов сам да се увери какви грижи ежедневно са нужни за едно дете с увреждане. 

Бащата на Петьо е категоричен, че страната ни най-после може да започне да прилага някои добри практики, вече утвърдени в други европейски страни. „Политиците трябва просто да имат волята да го направят”, категоричен е Мавродиев, който най-много страда от факта, че близките на болните деца се превръщат в „просяци”, събиращи пари за лечение.

Припомняме, 19-годишният Петър Мавродиев от Пловдив, който страда от детска церебрална парализа и дълго време се бори с несправедливостите покрай лечението си, е един от малкото примери в България на непреклонност, силен дух и борба с неправдата. Момчето, което премина през трудните пътеки на лечението си, успя да се пребори с цялата медицинска бюрокрация, успя да осъди Фонда за лечение на деца, премина през тежки операции, срещна се с премиера Бойко Борисов в опит да облекчи живота на стотици като него… Това бе поредната глътка надежда за мъжа с блясък в очите и жажда за живот - такъв, какъвто да бъде достоен за уважение, и такъв, какъвто да не бъде подлаган на съжаление. А да гледат на него като равностоен на всички останали.

Тази година Петьо кандидатства и е приет в ПУ „Паисий Хилендарски“ със специалност „Специална педагогика“. Щастлив е, че е успял да се пребори и да сбъдне мечтата си да учи точно това, което е свързано със самия него. И че ще може да помага на хората като него, с неговите проблеми и потребности. Има сили, желание и борбен дух да се бори за по-добър и достоен живот.

Екипът на TrafficNews.bg му го пожелава от сърце и го чака в Пловдив!