Арестуваха общинския съветник Ивайло Мирчев  по време на протеста в парк "Росенец". Напрежението ескалира, след като хората на Христо Иванов не бяха допуснати по общинския път, където се намират симпатизантите от ДПС. 

Протестиращи се опитваха да пробият полицейския кордон, който отделя двете групи от хора - тези на Иванов, недопуснати до територията и тези на Мустафа Карадейъ, които са в близост до имота на края на общинкия път. 

Не станаха ясни мотивите за ареста на Мирчев, въпреки че Христо Иванов също потърси обяснение от полицията. Междувременно напрежение има не само по суша, но и по вода, където не бяха допуснати редица лодки и катарамани. 

Кметът на Бургас Димитър Николов се отзова на място при протестиращите в парк "Росенец". 

"Оценявам като грешка решението на полицията за недопускането на протестиращите до парк Росенец. Поисках от директора на ОД на МВР Бургас да имат достъп. Според мен с недопускането на граждани се създава по-голямо напрежение. Поисках да се осигури достъп до пътя", това обясни Димитър Николов.

Николов пристигна, след като протестиращите, начело с Христо Иванов не бяха допуснати до плажа за масовото плажуване. След това протестът се премести пред община Бургас, а Николов отиде на място, за да провери каква е ситуацията.

"До плажа по този общински път не може да се стигне, защото той свърша с частен имот. Като влезе в сила подробния устройствен план ще се осигури голям широк достъп", обеща кметът на Бургас Димитър Николов. 

Николов разговаря с органите на реда за осигуряване на достъп само до пътя, тъй като се оказва, че от там не може да се стигне до плажа. 

Междувременно обаче ситуацията ескалира и протестиращи се опитват да разбият огромния кордон с полицаи, които препречват пътя към парк Росенец. 

"Току що разговарях с директора на ОД на МВР Бургас, за да поискам допускане на организаторите на протеста до зоната в парк Росенец. Не са допускани и общински съветници. Комисар Сотиров заяви, че той носи отговорност за безопасността и с цел да няма сблъсъци на етническа основа няма да допусне промяна на предварително определения от полицията план за безопасност", написа по-рано във фейсбук профила си Николов. 

В момента полицията прави организация, която да осигури коридор за протестиращите до плажа, без да се стигне до сблъсък със симпатизантите на ДПС. 

На място пристига още полиция и още протестиращи. 

Повече за протесните действие вижте тук: 

Симпатизантите на ДПС са край Росенец, протестиращите - блокирани на пътяПолицията отказва да пусне Христо Иванов и останалите, за да не се смесят двете групи

Не позволяват на лодки да акостират на пристанището край РосенецСимпатизанти на ДПС са на кея, там е и лидерът им Мустафа Карадайъ