7 души от задържаните в „Орландовци“ остават в ареста, сред тях са двамата полицаи и ръководителят на групата. Специализираният съд реши да пусне петима от задържаните, сред които и двамата непълнолетни.

За тримата освободени съдът не намира да има достатъчно доказателства за обосновано твърдение, че са част от групата, а за другите магистратите решиха, че има риск да се укрият и да извършат друго престъпления. Двамата освободени непълнолетни ще бъдат под надзора на детска педагогическа стая.

“Смятам, че свидетелските показания срещу клиента ми са от хора, които вероятно той е задържал преди време”, коментира адвокатът на един от обвинените полицаи Светослав Паунов Розалина Апостолова.

Тя допълни, че няма нито едно доказателство срещу Паунов и всичките обвинения срещу него са на база на анонимни свидетелски показания. В съдебната зала стана ясно, че има разминавания между постановлението за привличане и искането за постоянен арест. В постановлението е написано, че престъпленията, които организираната престъпна група е извършвала са били в периода от 2012 до 2017 година. В искането за постоянен арест на обвиняемите обаче пише, че групата е действала през последните 2 години.

На заседанието беше пояснено и че голямата част от обвиняемите са с чисто криминално минало, включително и ръководителят на групата Коце Борисов. Адвокатът му поиска да му бъде наложена по-лека мярка, защото има проблеми със сърцето и здравословното му състояние не е стабилно.

Вчера стана ясно, че обвинения са повдигнати на 14 души. От тях обаче мярка беше гледана само на 12. Един от обвинените е в затвора, като излежава присъда за друго престъпление. Друг от участниците пък все още не е открит и е обявен за национално издирване. Прокуратурата поиска обвинените да бъдат оставени за постоянно в ареста, като поясни, че има реален риск задържаните да извършат друго престъпление или да се укрият, ако бъдат освободени.

Сред обвинените има двама непълнолетни на по 17 години, а един от обвиняемите е болен от туберкулоза, като в съдебната зала е изолиран зад стъкло.

Сред обвинените са и двамата полицаи от Второ районно управление за които главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че са прикривали престъпленията на групата известна като “Гольовците”. Взводните командири Светослав Паунов и Борислав Иванов се грижели останалите участници от групата да не бъдат проверявани и да няма полицейско присъствие докато извършват грабежи, дребни кражби и други престъпления.

За ръководител на престъпната група е обвинен Коце Борисов, който определял кога да се случва всяко едно от планираните престъпления и кой точно да го извърши. Повдигнатите обвинения са за участие в група за разпространение на наркотици, грабежи, производство на акцизни стоки без бандерол и други тежки престъпления. Разследването на престъпната банда от "Орландовци" започнало преди около 7 месеца.

Информацията за участието на двамата полицаи обаче се появила на по-късен етап. Спецакцията, в която бяха задържани над 15 души в столичния квартал “Орландовци” се проведе на 7 март, тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни, че групата е действала повече от три години. За момента събраните доказателства са за престъпления на територията на столицата, но все още се проверява и връзката им с тежки престъпления през последните години в различни краища на страната. Според обвинението престъпната група прибирала и пенсии на жителите в района. Гольовците извършвали погроми на паметници в Централните софийски гробища, за да принудят близките на починалите да потърсят услугите им за възстановяване.

По делото Прокуратурата поиска

Двама полицаи и дузина Гольовци с обвинения след акцията в Взводните командири от Второ РУ прикривали престъпленията

Кланът Гольовците – в дъното на акция Към момента при спецоперацията в столичния квартал са задържани 15 души