Над 15 души, повечето от които от клана Гольовците, са задържани за участие в организирана престъпна група. Това заяви на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод на акцията в столичния квартал Орландовци. „Става въпрос за досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура.

Делото е за организирана престъпна група, занимаваща се с широкоспектърна престъпна дейност – от дребни битови кражби до сериозни грабежи, разпространение на наркотици и производство на акцизни стоки без бандерол и разпространяването им“, каза Гешев и посочи, че СДВР работи по случая от 6-7 месеца.

„В операцията се включи и „Вътрешна сигурност“ към МВР, защото има данни, че двама служители на Второ РПУ, които са взовдни командири, са част от тази престъпна група, като тяхната дейност се изразява в осигуряване на чадър при извършване на конкретни престъпления. Имам предвид не толкова документално укриване на случаите, колкото реалната физическа охрана при извършване на престъпленията“, посочи той и обясни, че към тях за момента няма повдигнати обвинения.

Зам.-главният прокурор съобщи, че от задържаните над 15 души над 90% са от този известен български род Гольовците“, посочи Гешев и уточни, че към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица.

Към момента е ясно, че бандата е следена от миналото лято, но тази сутрин, в 6 часа, спецпрокуратурата и полицията атакуваха и завардиха квартала с КПП-та.

Към момента няма достатъчно доказателства за двамата полицаи от Второ районно. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви, че униформените са ги "охранявали", пазели са ги да не ги хване полицията, докато са извършвали престъпленията.

Полицаите обаче не са задържани. На никой все още не са повдигнати и обвинения.

Спецакция Целият квартал е опасан от полиция и КПП-та. Проверяват се множество адреси

TrafficNews припомня, че в средата на миналия месец пияни роми от клана Гольовците предизвикаха меле в центъра на Кюстендил, при което бе убит 35-годишния Валери Дъбов, петима души бяха ранени, а осем арестувани.

За убийството бе обявен за издирване 19-годишен ром, по прякор Гучи, за когото се смята, че е нанесъл смъртоносния удар с нож. Той и до днес е в ареста.

През март 2017 г. Гольовците отново вилняха в заведение в Кюстендил и намушкаха с нож охранител, който се размина само с лека рана в рамото. През октомври миналата година роми от клана пребиха трима младежи пред дискотека в града.

Този клан от години е в центъра на почти всички престъпления в Кюстендил. Те станаха известни след убийство на пазач в черешов масив край кюстендилското село Шишковци през 2009 г.

Три години по-късно Върховният касационен съд потвърди присъдите за деветима роми от фамилията и те бяха осъдени на общо 92 години затвор. Асен Иванов-Коняря получи най-тежката присъда – 19 години. Съдиите постановиха 18 години за брат му – Боян Иванов-Буле и за Георги Николов-Гърбушко. Останалите получиха по 16 г., 7 г. и четири години и половина затвор.

Тарторът на клана Гольовците е задържан много пъти у нас и във Франция. Славчо Игов има няколко присъди. След 1996 г. Гольовеца е арестуван във Франция, където е задържан от местната полиция с крупна сума долари, марки и франкове, вероятно от сводничество и търговия с крадени коли.

Върнат е в България, но там е изпратен в кюстендилското психиатрично отделение с диагноза "тежко психично разстройство". После заминава за Франция с фалшив паспорт, като се установява в Тулуза. Там създава верига от публични домове, разбити през 2001 г.

През 2002 г. заедно с брат му Стоян бяха осъдени в Тулуза на 13 години затвор за сводничество. Славчо бе експулсиран през 2006 г. в България от Франция и бе транспортиран в Бобовдолския затвор, където трябваше да доизлежи присъдата за сводничество, наложена му от френския съд. През 2008 г. бе освободен от Бобовдолския затвор.