14 от задържаните при акцията на полицията в столичния квартал "Орландовци" вече са с повдигнати обвинения. Сред тях са и двама полицаи от Второ РУ, които осигурявали "чадър" при извършване на конкретни престъпления.

"Имам предвид не толкова документално укриване на случаите, колкото реалната физическа охрана при извършване на престъпленията", поясни зам.-главният порокурор Иван Гешев. По думите му по-голямата част от задържаните при акцията в четвъртък са от ромския клан "Гольовците". 

Повдигнатите обвинения са за участие в група за разпространение на наркотици, грабежи, производство на акцизни стоки без бандерол и други тежки престъпления. Двамата арестувани полицейски служители  са взводни командири в столичното Второ РУ. 

Разследването на престъпната банда от "Орландовци" започнало преди около 7 месеца. Информацията за участието на двамата полицаи обаче се появила на по-късен етап. 

През вчерашния ден бяха претърсени жилища, автомобили. При лични обиски бяха намерени и иззети наркотици, огнестрелни оръжия и близо един тон тютюн. Задържани са и автомобили, част от които крадени.

Според спецпрокуратурата групата е действала повече от три години. За момента събраните доказателства са за престъпления на територията на столицата, но се проверява и връзката им с тежки престъпления през последните години в различни краища на страната. 

Бандата прибирала и пенсии на жителите в района. Гольовците извършвали погроми на паметници в Централните софийски гробища, за да принудят близките на починалите да потърсят услугите им за възстановяване.

Обвинените полицаи се грижели да няма служители на МВР в района, в който се извършват престъпленията.

Утре Специализираната прокуратура ще поиска налагане на най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от обвинените.