17 братовчеди на загинал на пътя човек от малцинствата получили от съд по 50 000 лв. обезщетение за всеки от тях. 720 дела с искове има само в Софийския градски съд, а от тях всяко пето е "братовчедско". Това съобщи членът на Управителния съвет на Асоциацията на застрахователите в България Кирил Бошов пред 24 часа.

Така той мотивира искането на застрахователите за лимити по т.нар. неимуществени вреди - за причинени болки и страдания.

По думите му, средният размер на претенциите е 100 000 лв. 

Пловдивски адвокати: Застрахователите ловко манипулират обществотоСпоред Павел Михайлов и Ганчо Толев предложението за таван на обезщетенията при ПТП противоречи на европейските директиви

Вчера и зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев съобщи пред БНР, че има заведени искове от нарочно издирени от адвокати братя, сестри, братовчеди на загинали при катастрофи.

"Специализирани кантори имат задача да се сдобиват, не съвсем лоялно, с клиенти. Проучват и намират такива случаи, за които те научават с помощта на длъжностни лица в сферата на здравеопазването, спешна помощ, от разследващи полицаи, от хора, които са нарочно назначени по определени райони, за да набавят клиенти - практики, които са в абсолютен разрез с етичните правила, упражнявани от професията. Не е тайна - вече се говори за т.нар. 9 адвокатски дружества. Напълно споделям, че грозните практики, които са свързани със случи с участието на такива кантори, трябва да застанат на общественото внимание, те трябва да се огласят, подобно на телефонните "ало измами" и на други престъпни схеми, за да може обществото да бъде предпазено", заяви Нотев.

Да се увеличи Гражданска отговорност или да се намали цената на човешкия живот?Отдавна би следвало да се направи така, че застраховката да следва водача, а не колата, коментира председателят на Адвокатска колегия - Пловдив Стефан Левашки

Снимка: Илюстративна