За случай на неправомерна сеч на дървета заради ремонти, сигнализира общинският съветник от Реформаторски блок - Марта Георгиева. Във Facebook тя обясни, че след сигнали от загрижени граждани, които са заснели, как се премахват две дървета от централната улица "Цар Шишман", тя е установила, че сечта е извършена от фирма, наета от Столичната община. А решението за премахването им е издадено предишния ден. 

"Добре, обаче, проверката на място показва, че дърветата са пречели на така наречения "ремонт", което навява съмнение дали експертната оценка за лошото състояние на растителността е базирана на експертиза или просто е по поръчка за улесняване работата на изпълнителя. Защото други две дървета, за които няма експертна оценка, си стоят, а изглеждат доста застрашително наклонени. Някои от вас си спомнят, че след настояване от моя страна за публичност на сечите, Лорита Радева, председател на екокомисията към общинския съвет, се ангажира с 48 часа предшестващо информиране на гражданите. Нe само, че нищо подобно не се случва, напротив - на страницата на Столичната община е обявено заблуждаващо, ЧЕ ПРОЕКТЪТ ЗА ЗОНА 2 НЕ ПРЕДВИЖДА ПРЕМАХВАНЕТО НА ДЪРВЕТА, А ПЪЛНО ЗАПАЗВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩАТА ДЪРВЕСНА РАСТИТЕЛНОСТ!!!", разказва в мрежата Марта Георгиева.

Директорът на "Зелена ситема" - арх. Димитър Данчев, отрече да има незаконна сеч по "Шишман".

"Няма незаконна сеч. Мога да ви покажа снимките на дърветата, които махнахме. В тях се вижда едно сърцевидно гниене, което е причиннено от гъба. Другото дърво е започнало да гние вследствие от вода, която е влизала в продължение на години. На мястото на тези дървета ще има 4 нови дървета", отговори Данчев. 

Припомняме, че това далеч не е първият случай, в който въпросът за незаконна сеч на дърветата в центъра се повдига.

Съмнения за премахнати възрастни дървета имаше и на пл. "Славейков", а рязането в Борисовата градина е повод за възмущение сред софиянци почти ежедневно.

Обичайният отговор от страна на Столичната община е или гниене, или маркировка, поставена от експерти.