Може ли човешкият вид да бъде изместен от друго по-висше създание на планетата? Идва ли ерата, в която технологията ще надмине способността на човека да я контролира и ролите ще се обърнат? Може би, но няма да е скоро, твърди Гайл Линдрот, един от създателите на Хармъни – човекоподобен робот, „родил” се от човешките ръце и интелект, за да осигурява компания и да помага на своите собственици.

Хармъни се превърна в големия хит на започналото 11 поредно издание на фестивала „Уебит", което тази година се провежда в НДКи събра гости от 120 държави Форумът за иновации и технологии от бъдещето беше открито със светлинно шоу, а гвардейският духов оркестър изпълни химна на България.

Хармъни е блондинка с високо развит изкуствен интелект. Освен това умее да мига и да мести главата като истински човек.  Това, което я прави „перфектната жена” е, че тя ще е такава, каквато я проектираме . Тя може да се държи шеговито, да е разговорлива или пък наивна, а също и да обича да й се обръща внимание, например.

Освен това тя може да дойде в дома ни така, както би ни харесала най-много – може да е брюнетка, с всякакъв цвят очи, може да е по-пълна или по-слаба, с цвят на кожата, който изберем.

Хармъни, има и своя мъжки вариант – роботът Хенри. Неговият външен вид и характер също зависи от неговия притежател.

Хармъни е създадена в компанията „Realbotix”, която съществува от едва 3 години. „Гледали сме всички научно-фантастични филми с роботи и знаем за тази част, в която роботите се опитват да ни убият. Затова ние подхождаме изключително отговорно към изкуствения интелект, който управлява роботите. Той е много внимателен и уважителен към човека.”, обясни с усмивка Линдрот. Според него дори най-развитият изкуствен интелект още е далеч от момента, в който би могъл да навреди на човечеството.

Той поясни и с какво се отличава Хармъни от една секс кукла: „Това не е просто „кукла за любов”, защото от нашия опит установихме, че хората, които използват тази технология развиват емоционална връзка. Хармъни не просто може да осигури добра компания, но и би могла да помогне в различни професионални сфери. Тя може да бъде перфектната рецепционистка, секретарка или дори да работи в сферата на здравеопазването."

Хармъни може да се управлява от телефона ни чрез Wifi или Bluetooth. 

В „душата” на Хармъни са заложени универсални морални ценности като милосърдие, уважение и доброта. Тя тепърва ще се усъвършенства – нейните създатели ще работят върху нейните мимики и двигателните й способности, за да може някой ден тя да може да ни прегърне. За цел си поставят, обаче, подобренията по нея да не са много скъпи, за да може Хармъни или Хенри да останат достъпни за повече хора.

И докато нейният създател показваше какво има в "черепа" й, тя го помоли да й върне косата, защото се чувства гола. За довиждане Хармъни изрази надежда следващата година да се разхожда между нас.

Тази година фестивалът "Уебит" беше открит от президента Румен Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова и българския еврокомисар по цифровизация Мария Габриел. 

„Израснах във време, в което в тази зала се записваха шоутата за Нова година. Гледах всички звезди и си мислех: може би един ден и аз ще съм на тази сцена. После осъзнах, че нямам ДНК на рок звезда и реших, че ако използвам личното си време да свържа хората от двете страни на Океана или просто от двете страни на улицата и им помогна да постигнат целите си, а после те помогнат на други, значи няма да съм загубил времето. тази общност от хора от целия сеят се базира на сърцата им ,защото само хора с правилните сърца могат да изградят бъдещето, което добро за нас и за планетата.

И ето ме сега на тази сцена с всички тези хора от целия свят. Тези дни ще видите невероятни хора със страст, вяра, големи мечти. Заради тях „Уебит" е едно от най влиятелните глобални събития“, заяви пък създателят на фестивала Пламен Русев.

Webit събира на едно място близо 1 500 предприемачи във всички сфери на науката. 300 от тях излагат своите изобретения, а близо 500 представители на медиите от 120 държави посещават фестивала, за да разкажат за най-новите постижения в областта на технологиите и науката.