Нови данни на българи, допитвали се до баба Ванга, излязоха пред широката общественост. Освен за лечение и гледачество, към петричката ясновидка се обръщали и родители, чиито деца са изчезнали. Славата ѝ се носела нашир и длъж, защото тя познавала с точност местоположението на липсващите им чеда.

Така при гадателката отива и жена, чийто син изчезва в първата си брачна нощ. Историята звучи като Андерсенова приказка със замесени зли сили, магии и една принцеса, изоставена в най-мечтания си ден. Но да започнем отначало.

Двама влюбени от Македония години разменяли влюбени погледи през рамо и блянове за общо семейно гнездо, пише 24часа. Пораснали и решили да се вземат. Последвала тежка македонска сватба, благословии и сватбени дарове. А когато младите прекрачвали прага на дома, в който трябвало семейството да живее и да отглежда наследници, над главите им профучало прясно яйце.

Развълнуваните младоженци и сватбари не обърнали сериозно внимание на тази малка подробност, но малко след като младите трябвало да изпълнят и последната си дълго чакана среща – тази като мъж и жена, момчето с уплаха в гласа казало на невестата си: “Гледаш ми се като мечка!”. Момъкът облича бързо кат дрехи и изчезва безследно.

Дълги години покрусената невеста живяла самотна и нещастна в очакване благоверният ѝ да се върне с обяснение и желание да сбъднат мечтата си за семейство, но накрая намерила щастието си в обятията на друг. И продължила живота си по начина, по който трябвало да се случи с първата ѝ любов. А майката на младия левент не намирала покой и не спирала да се тревожи какво ли се е случило със сина ѝ. Накрая намира утеха само в петричката ясновидка. А тя казва: “Виждам го под земята, ама е жив”.

Така майката разбира, че синът ѝ е отишъл да работи в мини. “Ама, докато не минат 20 години, нема да се върне”, предупредила гадателката и обяснила мистерията, която не давала покой дълги години на семейството: “Много го искала една мома, направила му е магия с яйце”.

От Ванга тревожната майка разбира, че синът ѝ е бил тайната несподелена любов на девойка, която при мисълта, че момъкът няма да бъде неин, отива при ходжа и прави отчаян опит да раздели възлюбения си и невестата му. А след като ходжата си свършил работата, оставало само да хвърли яйце над главите на младоженците в точния момент - когато влизат в семейния си дом, непосредствено преди първата брачна нощ.

Ванга казала на майката на младоженеца, че срокът на черната прокоба е две десетилетия. А след като тези дълги 4 петилетки изтекли, момчето, вече станало мъж, се върнало в родната си къща. Ванга често гледала на хора, жертви на турска магия. И много се дразнела на лошотията на тези, които прибягват до злосторене. Помагала със съвети и дори казвала къде е сложен предметът, носител на магията. Най-често той се закопавал в градина или двор. Или се слагал над входна врата.

След много семейни и битови проблеми до портата на Ванга стига и младо семейство от Петрич. А гадателката им казва, че им е направена турска магия и имат сложено нещо над свода на входната врата. Цялата фамилия се заема със задачата да търси и открие това, което им носи нещастие, но безуспешно. Претърсили входните порти пред къщата, над гаража и входната връта към дома, но следа от нещо нетипично нямало. Приемат, че ясновидката нещо е сгрешила и продължават живота си постарому.

Докато един ден, месеци по-късно стопанинът на къщата не се сеща, че когато дядо му строи семейната къща, прави и малка портичка откъм двора, коята към момента не се ползва. А щом отива и прокарва ръка по свода над нея, намира предмета, който Ванга посочила. В този и в подобни случаи гадателката казвала как точно да се унищожи. А за да се изчисти лошата енергия в дома, препоръчвала да се вземе вода от 3 чешми или да се засади пръчка лоза Гадателката откривала и отвлечени хора.

Младо семейство от София пък отива в малката къщурка на петричката ясновидка, защото детето им е изчезнало. Ванга им казва, че отрочето им е отвлечено, но като се приберат в столицата, детето им ще се прибере, и дори ги успокоява, че го вижда къде е, добре е, откраднато е заради дела на баща си.

Родителите си тръгват с недоверие от Петрич, но известно време по-късно се връщат при гадателката, за да ѝ благодарят за помощта. Те разказват, че не повярвали, че щом детето е отвлечено, ще им го върнат, при това невредимо, но се случило точно това, което гадателката им казала. Ванга виждала и далеч по-дребни и дори незначителни несправедливости. Тя често привиквала хора, жертви на такива.

Преди много години по малката калдъръмена уличка, която минава пред дома на пророчицата в Петрич, вървели две моми, прибирайки се от гроздобер. А Ванга поръчала: “Да дойде онова русото момиче с големите плитки”. Красивата девойка била Елисавета. Прекрачвайки плахо дома на ясновидката, Ванга ѝ казва: “Да знаеш, че Мара не ти е приятелка. Взе два гроздака от твойта кошница, за да изглежда, че е работила повече от тебе”. Мара пък била спътницата на Елисавета и нейна първа дружка. А знаете, в миналия век за качествата на една девойка обществото съдело по това колко е работлива и колко е пълна кошницата ѝ след полска работа.