Уникални реликви могат да видят всички столичани и гости на града, които на 3 март посетят Националния военноисторически музей (НВИМ). По случай националния празник и 141 години от Освобождението от 10 до 17 часа ще има свободен вход за постоянната експозиция и временните изложби.

В навечерието на празника НВИМ ще получи като дарение личния печат на граф Николай Игнатиев, който слага параф от името на Русия  при подписването на Санстефанския договор през 1978 г., който възкресява България като държава.  Печатът е предаден от правнука на руския генерал – Димитрий Игнатиев, и и още днес ще бъде в една от изложбените зали.

Посетителите ще могат да видят сабята на Жельо войвода, на която със златни букви е изписано „Българино, братко мой, ти от турчин се не бой, вземи сабя, върви на бой“. Пушката на Ильо войвода, мушкетонът на Панайот Хитов също са изложени.

Сред ценните вещи на опълченци и участници в доброволческите чети, участвали в Руско-турската война, е оригиналната пика на Самарското знаме, огънала се в боя от тежестта на мъртвия подполковник Калитин.

Символичният ключ на паметника на връх Шипка и кама, която е била притежание на войводата Симо Соколов, са част от експонатите в музея, отворил врати още през 1914г. с указ от цар Фердинанд.

„Новият момент, който за пръв път показваме е паметта за честванията на националния празник. Тук припомняме как се е чествал 3 март през годините, за пръв път показвани експонати“, каза пред TrafficNews.bg Мариета Станева, шеф на дирекция „Експозиционни и образователни дейности“ в НВИМ.

Тя сподели още,че мисията на музея им е да пазят историческата памет и идеалите на опълченците. Затова те винаги се стараят да поднасят нещо ново и изненадващо, наред с постоянната експозиция.

„Чувстваме се задължени от нашата богата съкровищница да показваме все нови и нови неща, наред с традиционните, които да са в тематиката”, заяви още Мариета Станева.