35 години след нереализираната социалистическа мечта на управата на Чирпан, градът да се сдобие с културен дом, настоящата градска власт търси ново решение за руините, които стърчат като паметник на отминала епоха. Общината е обявила конкурс за "акумулиране на идеи, които да помогнат на общността и на градската управа да избере най-правилното решение за застрояването на важно и знаково място в сърцето на централната градска част на Чирпан". 
 
Очакват се предложения в две насоки - или да се премахне съществуващата и рушаща се сграда или да се търси конструктивно решение за укрепване и довършване на сградата , като тя се превърне в център за култура, туризъм, развлечения и бизнес. 
 
Срокът за представяне на проектите е 30 април, а в него могат да участват студенти по архитектура или млади архитекти до 30г. Победителят в конкурса ще получи 3000 лева, а класиралите се на второ и трето място съответно 2 000 и 1000 лева. Журито е съставено от представители на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, кмета на община Чирпан и членове на общинската администрация, изявени представители на културата на Чирпан. Резултатите ще бъдат обявени на 20 май.  
 
Градът, в който винаги е имало богат културен живот, в момента няма сграда за културни събития. Емблематичното читалище в центъра на Чирпан, оцеляло след земетресения и войни, в момента е под ключ, а вътре е като след бомбардировка. Причината за трагична съдба на зданието, съградено в края на 19 век от възрожденци, водени от Георги Данчов - Зографина е неизпълненият договор между читалищното настоятелство и изпълнителят - фирма "Бул Кан Проект". 

"Бул Кан Проект" започва ремонта на сградата през есента на 2018  година. Същата фирма бе замесена в скандала с кмета на Костенец, който бе арестуван след като предложи подкуп на общински съветник.  Строителният надзор се осъществява от пловдивската фирма „Пешев” . 

Как точно е осъществяван надзорът не е ясно, защото към момента вътрешността на сградата изглежда меко казано потресаващо. Музикалните иструменти са покрити с прах и строителни отпадъци, а върху клавишите на едно от пианата е излят бетон.

Собственикът на фирмата - изпълнител Ивайло Пашов е категоричен, че е изпълнил заложените в договора строително - монтажни дейности. Шефът на читалищното настоятелство Кольо Петров заявява, че в този вид нито може да приеме сградата, нито да се разплати със строителя. Общината не е собственик на читалището и играе единствено ролята на модератор. 

А резултатът е, че в момента не фукционират нито музикалната школа, нито библиотеката, нито има сцена за концерти и представления. Чирпанлии са категорични, че това е гибелно за града и се надяват, управата да намери решения по казусите. 

По европроект! Скандална фирма превърна 150-годишното читалище на Чирпан във фламингоПиана, дарени от будни чирпанлии, са зарязани под купища хоросан и вар