През 1867 година група будни чирпанлии начело с Георги Данчов - Зографина основават читалище „Развитие“.  То има за цел „да развива умствено и нравствено както членовете си, тъй също и обществото, и да помага материално на бедни ученици”.  Там се правят театрални представления, литературни вечеринки, публични безплатни сказки, вечерни и неделни училища. Днес, 152 години по-късно сградата прилича на розово фламинго. Повече от година е затворена и не работи. 

Кратка история

През 1931 година читалището се сдобива с нова сграда, построена с пари, събрани от жители на града. През 50-те години на XX век читалището е кръстено на големия български поет, роден в Чирпан – Пейо Яворов. Сградата, която е в центъра на града , е сърцето на културния живот в малкия, но буден град.  В него са градската библиотека, музикалната школа, голяма зала, в която се провеждат театрални постановки, концерти, фестивали, тържества на различните училища.  Поколения талантливи деца са възпитаници на читалище „Яворов”.

Мнозина чирпанлии знаят и помнят историята на градското читалище и по тази причина са потресени от сегашния му вид, придобит след опит за ремонт.  Двуетажната сграда в цвят „пембе” буквално кара минувачите да изтръпват. Някои я сравняват с кюлотите на баба си, други - с публичен дом.  Тя е като присадена в архитектурния ансамбъл в центъра и буди не само възмущение, но и огромна тъга.

Още по-тъжна е гледката през новите прозорци с алуминиева дограма. Инструментите, на които поколения деца са се учили да свирят, стоят затрупани от вар и хоросан, а работниците очевидно ползват пианата за стълби и маси, на които да си оставят строителните  материали.  Дори погледът на абсолютен дилетант в строителството може да забележи безобразно поставената изолация, немарливо извадените кабели, влагата, която се е появила още преди обекта да бъде предаден.

Защо читалището е в този нелеп вид и кой плаща за подобен абсурд?

TrafficNews тръгна по следите на историята и попадна, разбира се, на поредната злоупотреба с европейски пари.

Народното читалище се ремонтира по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони. Целта е реконструкция на малка зала, библиотека, музикален клуб, главно фоайе, санитарни помещения и покрив. Възложител е читалищното настоятелство, оглавявано от Кольо Петров, а фирмата, спечелила изпълението на проекта е софийската  „Бул Кан проект”. Строителството започва през есента на 2018  година. Ако името на фирмата ви звучи познато – не се учудвайте. Същата фирма бе замесена в скандала   с кмета на Костенец, който бе арестуван след като предложи подкуп на общински съветник, за да гласува за общинска поръчка да бъде дадена на „Бул Кан проект”. На 17 юни кметът Радостин Радев и собственикът на дружеството Ивайло Пашов бяха задържани и се сдобиха с обвинения. Горе – долу в същия период от време малцината работници, които се мяркат на строителния обект изчезват  и работата спира.  

„Още от зимата нещата не вървяха добре, собственикът на фирмата имаше някакви затруднения, не можеше да намери работници. После разбрахме, че е арестуван. Миналата седмица се появи за първи път от тогава и каза, че ще поднови ремонта” коментира за TrafficNews  шефът на читалището Кольо Петров. Той призна, че новият вид на читалището не се приема добре от гражданите, но отрече да е участвал в избора на цвят.  „Това си е решение на изпълнителя. В проекта цветът не беше такъв, беше по-светъл „ твърди Петров. Той се надява фирмата да се върне отново на обекта и да довърши започнатото.

    На съвсем друга позиция обаче е новият кмет на града Ивайло Крачолов, който е категоричен, че не може да бъде допусната подобна злоупотреба с евро средства.  „Цветът наистина е потресаващ, но всъщност той е най- малкият проблем. Само допреди месец работех в голяма строителна компания и само с един поглед открих фрапиращи нередности. Вътре на практика не е правен ремонт,  елинсталацията ще трябва да се подмени, защото не поставена в съответствие с изискванията на проекта, отоплителната инсталация също не отговаря на проекта. Плочките в ремонтираните бани ще трябва да се свалят и да се сложат нови. Покривът, който уж е сменен тече и в него има голяма дупка, през която се вижда съседната сграда. 

Ще настоявам поставената изолация да бъде свалена, защото не отговаря на никакви стандарти. Цветът също няма да остане същия. Вероятно е закупен от изпълнителя евтино, защото тези бои  почти не се използват и някой се е отървал от нея на безценица” коментира кметът.  Строителният надзор се осъществява от пловдивската фирма „Пешев” . Собственикът Свилен Пашев обаче отказа коментар по темата, тъй като бил подписал договор за конфиденциалност.

Според Крачолов отношението към инструментите, оставени на произвола на строителните работници, граничи с престъпление. „Когато влязох вътре, върху едното пиано намерих бака, в която имаше разбъркан цимент. Другите бяха покрити с хоросан , мазилки, прахоляк. Изобщо не знам как ще бъдат възстановени тази фини инструменти, за които хората са се грижили с години” заяви Крачолов. Той планира и пълна инвентаризация на читалищния фонд. 

Читалищният шеф твърди Кольо Петров, че всички инструменти са били опаковани, но работниците били разкъсали найлоните. 

Читалището не е общинска собственост, но проектът е направен от старото ръководство на общината в Чирпан, което е подготвило цялата документация и е провело търга.  Две дружества – въпросното „Бул Кан проект” и местна строителна фирма са се явили, но е предпочетена фирмата на Пашов. Всъщност през 2018 г., “Бул Кан Проект” ЕООД удря джакпота като печели обществени поръчки за 3,2 млн. лв. Една от тях – на стойност 380 000 лв е въпросното читалище.

Според новия кмет, по време на строителството не е осъществяван необходимия контрол. Липсват задължителните документи, които да показват , че инвеститорът  - настоятелството, не е  следил строителните дейности.

„По - големият проблем е, че настоятелството е подписало протокол, според който 30 % от извършените дейности са актувани. Това означава, че възложителят се е съгласил с направеното и сега трябва да бъде платено. Това означава, че строителят може да претендира  за около 100 000 лева въпреки некачествения ремонт. Една от първите ми задачи, след като встъпя официално в длъжност , ще е да водим преговори с фонда тази фирма да бъде отстранена” коментира Крачолов.

Как обаче ще продължи реконструкцията на този етап не е ясно.  Ако фондът не се съгласи да сключи договор с втория участник, който да довърши ремонта, ще трябва да бъде назначен нов конкурс. Но там ще трябва да бъдат спазени сроковете за обявяване и обжалване и нещата ща се проточат. Голяма вероятност има отстранената фирма да заведе съдебни дела.  А крайният срок , в който обектът трябва да бъде издаден, е 13 септември 2020. Ако до тогава строителството не е приключило , част от парите могат да бъдат изгубени безвъзвратно.  А докато не бъде приключен този проект, читалището не може да кандидатства за ново финансиране от фонда. TrafficNews потърси за коментар фирма "Бул Кан проект". Ивайло Пашов отказа коментар по телефона, но си запази правото за отговор на по-късен етап. Той обаче също заяви, че не е избирал цвета на фасадата. 

В заключение става ясно , че читалището може да попадне в схемата на Параграф 22 и години наред да не може да бъде ремонтирано и съдбата му да последва трагичната съдба на недовършения  Дом на културата, който стои като паметник на социалистическата мегаломания в центъра на Чирпан повече от 30 години.

 

Жоро Миланов, журналист, Гл. редактор на „Здравей , Чирпан”: Яворов би се обърнал в гроба

Станахме за смях пред цяла България! Има опасност вече всички да си мислят, че няма хора в Чирпан, които да ценят театъра и културата?! Така ли е? Не е, разбира се, но на това ни насадиха политическите и икономическите интереси на някои кръгове! Чии политически интереси обслужва липсата на театър и умишлено ли се затвори театърът в Чирпан!? Умишлено ли се държи затворен и до днес!? Няма спор, че унищожаването на театъра в Чирпан е най-голямата кражба, извършена от шепа нравствени бездуховници, които ограбиха по този начин всички чирпанлии! Нима в града на Пейо Яворов, висш виртуоз в поезията, прославил страната и града ни извън границите на държавата, нима такъв ерудиран и просветен човек би одобрил такова нещо? В неговият роден град да се случва такова хулене на културата, по-скоро би се обърнал в гроба!

TrafficNews ще продължи да следи съдбата на читалището в Чирпан.