Престъпна група от България принуждава българи да просят по улиците на Франция. За схемата стана ясно през юни, когато полицията в Тулуза залови 11 българи от пет ромски фамилии. Преди дни българи в Лион разказаха подробности за жертвите на престъпната схема за трафик на хора.

Схемата за трафик на хора започва от Плевен, стана ясно от думите на една от жертвите. Първоначалната покана е за работа в земеделието във Франция. С много примамливи условия – финансова помощ още на територията на България, тъй като обектите на трафика са предимно социално слаби хора, с психически или физически проблеми. Купува им се алкохол и цигари, за да бъдат по-лесно манипулирани. До Франция се пътува с автомобили или малки бусове. Дестинацията е Тулуза.

При пристигането обаче, под претекст, че трябват за регистрация, се отнемат личните им документи. Тогава започва робството – хората са принуждавани да просят на улицата, а ако не изпълняват нарежданията, са малтретирани както физически, така и психически.

Мъжът, който разказа за схемата, пожела да остане анонимен от страх за живота си. Намира се в Лион, Франция. Българи го намират на улиците на града и го приютяват.

Ще го наричаме Димитър. Той е един от т.нар. „модерни роби”, принудени да просят на улицата. Всичко започва след случайно запознанство през октомври 2017 г. в родния му Плевен. Запознава се с мъже от ромски произход – Мирелай и Цветан, когото всички наричат Бай Цецо. По това време Димитър е безработен, предлагат му работа във Франция. Всичко се случва за седмица. Тръгват от България за Франция с лек автомобил. Пътуват четирима души.

Групата от просещи българи, по думите на Димитър, наброява около 30 души. Всички изкарани пари от просия са прибирани. Който не изпълнява нареждания, бива наказван с бой, разказва Димитър пред Нова тв.

Един ден по време на просия става инцидент. Един от просещите е блъснат от камион. Пристига полиция. Мирелай и двама от ръководещите просията бягат с кола. Избягалите стигат до Лион. По разказа на Димитър там отново са принудени да просят. Но Димитър успява да избяга. Крие се в подземие. Там го намира Мария - българка, която живее от години в Лион.

Димитър твърди, че е подал сигнал в полицията в Лион. На запитване посолството във Франция отговориха, че работят по случая на българския гражданин от лятото на тази година. Мисията е била уведомена от социалната служба „Samu Social” на град Лион, че българският гражданин е открит като бездомно лице в града, живеещ в нищета и без никакви ресурси.

На 24 юли той е посетил посолството, придружен от социални работници от Лион и му е издаден временен паспорт със срок на валидност до 31 декември тази година. При посещението си разказал, че е бил принуден да проси в град Тулуза. В допълнение, освен обстоятелствата за принудителна просия, в жалбата си той е посочил, че личните му документи са били отнети и изгорени от лицата, принуждавали го да проси. Българинът е изразил желание за доброволно завръщане в България и е отказал да бъде настанен в социална институция. Издаден му е временен паспорт. Връщането му в България са готови трябва да стане до края на месец октомври.