Забрана за продажба на домашно вино в интернет. До 5000 лева може да бъде глобата за нарушителите. Проверка на Нова ТВ показа, че все още има сайтове с обяви за домашен алкохол. В мрежата има няколко обяви за домашно вино. От сайта обаче отказаха коментар, тъй като управителят им бил в чужбина.

Такива обяви вече не трябва да има в сайтовете, категорични са от Агенция „Митници”. От там обясниха, че освен собствениците и администраторите на сайтове, глоби се налагат и на физическите лица. По-трудно е обаче да се докаже подателят на обявата.

„Обикновено митническите служители извършват покупки като таен клиент и когато тръгнем по следите на една такава обява, на моменти достигаме и изземваме много сериозни количества нелегален алкохол”, обясни Тамара Влайкова, говорител на Агенция „Митници”.

Това е и една от причините домашното вино да е в списъка със забранени обяви.

Според адвокат Емил Георгиев обаче тази мярка може да се използва за разчистване на бизнес отношения. Агенция „Митници” обаче твърдят, че мерките са съобразени с европейските правила и защитават интересите на  потребителите.