Днес отбелязваме Международния ден на възрастните хора. 

Националният осигурителен институт ще отбележи празника с Ден на отворени врати. На 1 октомври (неделя) от 10:00 до 12:00 часа в териториалните поделения на НОИ в цялата страна ще бъдат поставени дежурни екипи от експерти, които ще предоставят консултации по пенсионни въпроси.

В рамките на проявата служителите ще отговарят на запитвания от страна на гражданите и ще ги съветват относно техните пенсионноосигурителни права.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов се обърна с поздравителен адрес към възрастните хора: "Бих искал да ви пожелая крепко здраве, дълголетие и оптимизъм! Бъдете все така светъл пример за своите наследници, като със своите съвети им помагате да се справят с трудностите на ежедневието си! Защото опитът и житейската мъдрост във вашите очи не могат да бъдат заместени от нито един учебник! Честит празник!"

От днес /1 октомври/ минималната пенсия за стаж и възраст се увеличава от 180 на 200 лева. Ръстът от близо 11 процента ще се отрази върху пенсиите на 824 хиляди души или около 40 процента от пенсионерите у нас.